Promocija knjige "Oko ogorja"

Predstavljanje novoizašle pjesničke zbirke Oko Ogorja  Zvjezdane Jembrih.

O knjizi će govoriti autorica, urednica Sanja Lovrenčić (izdavačka kuća Mala zvona) te autor grafika kojima je opremljena knjiga, Jure Kokeza, akademski likovni umjetnik.

Zbirka Oko Ogorja nadovezuje se na dosadašnji književni rad Zvjezdane Jembrih - poeziju iz prethodnih dviju zbirki i nagrađivane putopise. U novoj se knjizi, međutim, i pjesnički i prozni potencijali njezinog pisanja stapaju i dolaze do punog izražaja. Pojedinosti iz prostora splitskog zaleđa kojemu je zbirka posvećena, postaju pokretači iznenađujućih slika u kojima se miješaju blisko i daleko, stvarno i nestvarno. Zapisi objedinjeni u ovoj zbirci nastajali su tijekom nekoliko godina, polaganom destilacijom bitnog. Rezultat tog procesa plijeni rasponom pjesničke mašte, čistoćom i dosljednošću koncepta, harmoničnim povezivanjem neposrednog zapažanja, nenametljive erudicije i sposobnosti da se u osebujan jezik pretoče emocije nastale u srazu s različitim aspektima jednog (zanemarenog) krajolika i njegovih žitelja. Dodatnu umjetničku vrijednost ovoj knjizi daju grafike Jure Kokeze, koje prate i dopunjuju tekst.

Sanja Lovrenčić

O autorici:

Zvjezdana Jembrih rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagala je na tridesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama, izvela mnoštvo land art radova te sudjelovala na mnogim likovnim kolonijama, umjetničkim simpozijima i pjesničkim susretima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva pisaca.

Od 1993. radi kao konzervatorica-restauratorica, boravi na stručnom usavršavanju u Münchenu te na poslijediplomskom studiju u Budimpešti, gdje 2000. magistrira restauriranje drvene skulpture. Od 2020. redovita je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. Objavljuje tekstove, uređuje publikacije te organizira skupove i izložbe iz područja zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Piše i objavljuje poeziju i prozu: u nakladi MD 2001. knjigu kratkih priča Janusove kćeri sestre nevjeste; u nakladi Autorska kuća 2007. knjigu pjesama Ljubavnici kraljica glad; 2008. knjigu putopisa Ljetopisi; 2009. ponovljeno izdanje prve knjige, Janusove sestre, u izdanju Hrvatskog društva pisaca; 2014. zbirku pjesama Sve jedno; u nakladi BEK 2021. elektroničko izdanje knjige pjesama Sve jedno. S akademskim slikarom-grafičarom Jurom Kokezom 2014. objavljuje grafičko-pjesničku mapu Tragovi.

Dobitnica je nagrada Franjo Horvat Kiš za najbolji hrvatski književni putopis 2008., 2016. i 2017. godine te 3. nagrade za kratku priču na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu 2017. godine. Kao voditeljica projekta SOS za svece dobitnica je godišnje nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za zaštitu kulturne baštine za 2022. godinu.

POZIVNICA (Link na PDF)

PLAKAT (Link na PDF)