Biomaterijali i kreativno oblikovanje

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje skupne izložbe radova studenata Tekstilno- tehnološkog fakulteta u Zagrebu – u srijedu, 31. 1. 2024. u 19.00 h, u galeriju Šira.

Izložba  je ostvarena u sklopu suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Tekstilno –tehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok su radovi nastali na međunarodnoj radionici u suradnji sa FABLab Barcelona.

 Iz predgovora izložbe:

U današnjem globalnom kontekstu, koji teži inovaciji, održivosti i odgovornosti, ova izložba istražuje ključnu ulogu biomaterijala u transformaciji tradicionalnih pristupa tekstilu, omogućavajući pretvorbu organskog otpada u dragocjeni materijal, otvarajući vrata novim idejama, ekološkoj održivosti i estetskoj ekspresiji. Ova transformacija potiče na drugačiji način razmišljanja, usmjeren prema društvu s cirkularnim pristupom, gdje proizvodnja materijala ne oštećuje, već obnavlja prirodne sustave. Izložba prikazuje čudesni spoj znanosti, umjetnosti i prirode koji se manifestira kroz tehnološko i umjetničko oblikovanje biomaterijala. To nisu samo stilski izrazi, već priče o održivosti koje proizlaze iz pažljivog promišljanja prirode i njezine sposobnosti oblikovanja iznimnih materijala. Biomaterijali ne samo da smanjuju ekološki otisak, već potiču inteligentna svojstva prilagodbe, stvarajući interaktivne efekte. Dizajn tekstila temeljen na biomaterijalima je estetski izazovan i otvara dijalog o budućnosti mode. Odražavajući identitet, kulturu i kreativnost, ovi materijali postaju nositelji priča o ekološkoj prihvatljivosti i etičkoj odgovornosti. Kroz inovacije, inspiraciju i promjenu paradigme, biomaterijali nas vode prema budućnosti gdje dizajn i održivost idu ruku pod ruku. Ova izložba je poziv na razmišljanje o važnosti harmonične interakcije s okolinom te poticaj za promišljanje o vlastitoj ulozi u oblikovanju održive budućnosti.

izv. prof. dr. sc. Ivana Schwarz

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 11.2.2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

DEPLIJAN IZLOŽBE (Link na PDF)

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira:

www.shira.alu.hr

www.facebook.com/GalerijaShira/

@galerijashira