VLASTA ŽANIĆ: 15 DKG RAVNOTEŽE

VLASTA ŽANIĆ: 15 DKG RAVNOTEŽE / ATELIJER KOŽARIĆ – LABORATORIJ ZA OŽIVLJAVANJE 

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje
Vlasta Žanić
: 15 dkg ravnoteže
28. 3. - 5. 5. 2024.
MSU, Black Box, 1.
kat

Otvorenje izložbe: 28. 3. u 19 sati

Atelijer Kožarić svake godine poziva umjetnice i umjetnike na autorsku reakciju inspiriranu likom i djelom Ivana Kožarića (1921. – 2020.). Instalacijom „15 dkg ravnoteže“ prof. art. Vlasta Žanić reagira na oboje, sadržajem: Ivan Kožarić je glavni lik njezina istoimenog kratkog igranog filma iz 2004., i formom: dugačka aluminijska traka referira se na njegovu instalaciju Skulptura 1954. – 2000. (HDLU, 2000.).  

Već se u filmu dogodila svojevrsna komunikacija između Vlastine trajne teme, a to je ravnoteža, i Kožarićeva slobodnog duha. Poveznica je čvršća ako se sjetimo da se Vlasta u svojim instalacijama, performansima i videima bavi gubitkom ravnoteže kao simboličnim sredstvom dolaska do drugačije sebe, oslobođene okvira uobičajenoga doživljaja stvarnosti.  

Kožarićeva je sloboda, između ostalog, do izražaja došla kad je brončanu skulpturu intervencijom pretvorio u privremenu in situ instalaciju, tako što joj je ispruženu ruku produžio s još 350 metara aluminijske folije. Komunikacija između različitih medija, pogotovo između skulpture i videa, također je jedan od Vlasti bliskih izvedbenih alata. U ovom slučaju radi se o materijalizaciji filma. Niz frameova iz filma isprintan je na aluminijskoj podlozi.   

Aluminijska rola mimikrira odmotanu celuloidnu filmsku traku. Posjetitelji se zatječu usred zaustavljene kinoprojekcije, hodaju pokraj Kožarića zaustavljenog u hodanju, kreću se kroz film, obilaze ga kao što inače obilaze skulpturu. Skulpturu koja portretira kipara u svakodnevnom prolasku, kipara oslobođenoga utega odgovornosti spram bilo kakvih postavljenih odnosa, koji prihvaća činjenicu da je toga dana izgubio ravnotežu, svakome se to može dogoditi, a kad ju je već izgubio, nastavit će bez nje, odrezati komad kruha i otpiti gutljaj piva. (Boris Greiner)

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković

Izložba i katalog ostvareni su uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Preuzeto sa:

http://www.msu.hr/dogadanja/vlasta-zanic-15-dkg-ravnoteze-atelijer-kozaric-laboratorij-za-ozivljavanje/1421.html