O pričama i (s)tvarima

O pričama i (s)tvarima - izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0

Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria, Ul. Svetog Ivana 1, Pula

O pričama i (s)tvarima - izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0, 26. travnja - 19. svibnja 2024. 

U suradnji s udrugom Metamedij, u petak, 26. travnja 2024. u 20:00 sati u prostorima  Muzeja suvremene umjetnosti Istre održat će se otvorenje osmog izdanja izložbe finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica i proglašenje dobitnika/ce nagrade. Tema ovogodišnje izložbe i provedenog natječaja je "O pričama i (s)tvarima", a svoje će radove izlagati osam finalistica i finalista: Sanda Črnelč, Jiao Guo, Nikolina Kuzmić, Antonia Magdić, Luka Mahmuljin Udovičić, Manuela Pauk, Dora Ramljak i Petar Vranjković.

„Materija, (s)tvar(i), objekti i anorganski elementi pripovijedaju višeskalarne priče iz dubina sedimenata stijena i oceanskih brazda, subatomskih čestica i kozmičkih prostranstava. Na razini subjekta, ove priče počinju od samoodređujućih matičnih stanica od kojih kreće život, do mikroorganizama koji nastanjuju naša tijela i omogućuju njegovo funkcioniranje, a njihovo se narativno tkivo širi i preko tijela pojedinaca do podzemnih rizoma gljiva koje se hrane mrtvim organskim tvarima i premrežavaju zemljani pokrov planeta. Kao elementi ovih dinamičnih sustava, naša tijela postaju entiteti prepleteni sa svime što nas okružuje, asemblaži minerala, kemikalija, životinjskog i biljnog svijeta. Fizička se materija dugo smatrala pasivnom i beživotnom. Ipak, u zadnjih nekoliko desetljeća znanstvenici, filozofi i umjetnici preispituju ovakve prakse poimanja materije i materijalnog, otkrivajući "moć u stvarima". Kao što ističe Jane Bennett, takva moć je "sposobnost neživih stvari da ožive, djeluju i proizvedu učinke koji su ujedno dramatični i suptilni" (Bennett 2010: 6). Promatrana kroz ovu teorijsku prizmu, materija se polako pretvara iz inertne, pasivne i beživotne u aktivnog, živog, vibrantnog i autonomnog aktera/aktanta. Ovakav pomak u perspektivi podrazumijeva ne samo promišljanja o materijalnim uvjetima svega onoga što obuhvaća ljudsko i onoga što je izvan njega, nego i preispitivanja ideja na kojima počiva naša kultura, poput subjektivnosti, autonomnosti, binarnih opreka uma i tijela, subjekta i objekta, prirodnog i kulturnog, ljudskog i neljudskog, roda i spola… Ako je materija "ontološka izvedba svijeta u svojoj tekućoj artikulaciji", što se događa kada je promotrimo kao nešto što djeluje, a ne nešto prema čemu se djeluje (Barad 2007: 149)? Kakva nam to nova biopolitička i bioetička pitanja otvara? Koje priče – implicitno ili eksplicitno – pripovijedaju (s)tvari, odnosno koje priče mi pripovijedamo o njima i kroz njih? I, postoji li u ovoj narativnoj mreži glavni protagonist?“ (Marijeta Bradić)

Organizatori izložbe su udruga Metamedij i Muzej suvremene umjetnosti Istre, uz financijsku podršku Grada Pule, Turističke zajednice Grada Pule, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Zaklade "Kultura nova" i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Više o provedenom natječaju i finalistima:

https://metamedia.hr/otvorene-prijave-nagrada-za-mlade-umjetnike-zlatna-lubenica-8-0/

https://metamedia.hr/odabrane-finalistice-i-finalisti-nagrade-za-mlade-umjetnike-zlatna-lubenica-8-0/

Preuzeto s www.msu-istre.hr

Dizajn vizuala: Oleg Šuran