Poziv - Ljetne škole ALU u Grožnjanu

Pozivamo studentice i studente ALU (BA, MA, Dr.art) da se prijave na sudjelovanje u interdisciplinarnim ljetnim školama u Grožnjanu, koje će se održavati u tri termina:

  • 11. 06. - 21. 06. 2024.  /  „ Bengalska noć: interpretacije Drugog i Drugosti

voditelji: izv.prof.dr.sc. Josip Zanki i izv.prof.dr.art. Ivan Fijolić

Od 11. do 21. lipnja 2024. u Grožnjanu će se održavati Ljetna škola Akademije likovnih umjetnosti Bengalska noć: interpretacije Drugog i Drugosti. Program Ljetne škole voditi će izv. prof. dr. sc. Josip Zanki i izv. prof. dr. art. Ivan Fijolić. Terenski rad, istraživanja, predavanja i radionice polaze od propitivanja interpretacije Drugog i Drugosti, putem dva različita pogleda i kulture; hrvatske i talijanske. Studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti surađivati će s institucijama: Osnovnom školom Vodnjan, Coperativa Sociale La Collina iz Trsta i Mount Sinai Hospital – Dept. of Psychiatry iz New Yorka. Planirani terenski rad, predavanja i radionice zasnivati će se na suvremenim umjetničkim medijima, posebno  iskustvima participativne umjetničke prakse i kolaborativnih istraživačkih procesa. Umjetnički radovi, kreirani za vrijeme Ljetne škole prezentirati će se u Spazio M-Arte u Trstu, Galeriji Apoteka u Vodnjanu i Galeriji Putolovac u Zagrebu.

 

  • 23. 07. - 29. 07. 2024.   /  „Mit o Balkanu i balkanski mit

voditelji: prof.dr.sc. Tomislav Pletenac, prof.art. Alen Novoselec, i vanjski suradnik mr.art. Ivan Mesek

Praznine neizrecivog i nezamislivog dio su jezika i kulture. U svojoj ekonomiji označavanja jezik i kultura djeluju kroz moćne sustave isključivanja i uključivanja koji djeluju van naše slobodno volje. Svi smo mi izgovoreni jezikom, pa samim time i njegovim prazninama i nemogućnostima. Tako u 17. stoljeću nastaju i mitovi o Balkanu. Mjestu prepunom nepoznanica i tajni, mjesta u kojima je sasvim moguće sresti vampire i vukodlake. Na tim prazninama nastajali su mitovi o Balkanu, koji su se kroz povijest transformirali kako bi do pred kraj 20. stoljeća završili  mitom o divljim balkanskim plemenima.

No jednako kao što su nastajali mitovi o Balkanu stvarali su se i balkanski mitovi. Njih je relativno lako podijeliti u tri kategorije. S jedne strane to je mit o vlastitoj neuništivosti. Bez obzira na povijesne okolnosti i ratove kultura Balkana preživljava u nekom svojem barbarogenijskom obliku. Dobar dio sportskih uspjeha tumači se takvim mitom. Malena zajednica koja unatoč poziciji i nedostacima stvara visoke rezultate S druge strane postoji mit o predziđu kršćanstva, graničarima koji su uz epohalne žrtve sačuvali Europu od najezde drugih civilizacija. Iz tog mita objašnjava se balkanska zaostalost i nemoć. I konačno treći balkanski mit se odnosi na prihvaćanje zapadnog mita o Balkanu koji ujedno i stvara neki oblik fatalizma. Prema takvom mitu Balkan nikada neće biti razvijen jer je na Balkanu vlada kultura otimanja, korupcije, straha i kriminala.

Na ovoj radionici otvorit ćemo nekoliko pitanja. Kako praznine i nepoznanice konstruiraju različite mitove? Na koji način neke praznine postaju sredstvo za mit, a neke ne? Kako umjetnost djeluje u prostoru mita?

U Grožnjanu, nekadašnjem gradu umjetnika, praznine su vidljive u prostoru na svakom koraku. Nakon odumiranja njegove likovne scene ostao je samo mit o Grožnjanu. Taj mit i danas duboko određuje način na koji mislimo o Grožnjanu. Kao dodatni okvir za razmišljanje o mitu može poslužiti i ploča na jednoj od kuća na kojoj piše da je na tom mjestu Marina Abramović provela svoje najljepše dane. Tako njen performans Artist is present možemo propitati kroz grožnjanski mit naslova Artists are absent.

 

  • 06. 09. - 15. 09. 2024.  /  „točke susreta – mjesta transformacije

voditeljice: izv.prof.art. Maja Rožman, doc.art. Ida Loher i str.sur. Marko Dajak

Mjesto je fizičko i mentalno, objektivno i subjektivno, stalno i nestalno.

Projekt "točke susreta: mjesta transformacije" potiče promišljanje o susretima, kako fizičkim tako i duhovnim, kao trenucima promjene i preobrazbe. Ova slikovita fraza potiče na razmišljanje o dinamici promjena u našim percepcijama i iskustvima prilikom interakcija s različitim mjestima, ljudima i idejama. Postavlja se pitanje kako konteksti prostora i vremena utječu na našu percepciju, te kako fizički i metaforički aspekti mjesta oblikuju našu individualnu i kolektivnu svijest.

Projekt također uključuje niz predavanja usmjerenih na razumijevanje prostora i vremena unutar konteksta urbanizma, arhitekture, likovne umjetnosti i glazbe, pružajući kontekstualni okvir za dublje razumijevanje složenosti percepcije mjesta i doprinoseći širem dijalogu o važnosti prostora i vremena u umjetnosti.

Kroz proces stvaranja arhive spoznaja, koja uključuje zbirku iskustava, artefakata i refleksija, studenti/ce će propitivati konceptualne i fizičke aspekte različitih mjesta. Metodično bilježeći svoje introspektivne putopise, ideje i razmišljanja, sudionici/ce će razvijati vizualnu priču kroz sve medije koji omogućavaju složenu naraciju o pojmu mjesta; predviđeni ishodi projekta uključuju likovne, vizualne, fizičke i zvučne interpretacije, realizirane kroz medije koji podržavaju bilježenje, arhiviranje i produkciju umjetnosti u javnom prostoru.

Rezultati prve faze istraživanja, provedene u Grožnjanu, bit će predstavljeni u obliku fragmenata umjetničkih radova i diskusija koje omogućavaju bolje razumijevanje pojedinih pristupa i razmjenu stečenih iskustava. Druga faza, provedena po povratku u Zagreb, rezultirati će izložbom radova koji reflektiraju sveobuhvatno istraživanje i analizu tema projekta.

 

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVA

Zainteresirane studentice i studenti trebaju dostaviti:

  1. Kratak životopis na hrvatskom jeziku
  2. Motivacijsko pismo, do 1 kartice teksta (motivacija za sudjelovanje u projektu s kratkim prijedlogom istraživanja, te -- kad je moguće --  i poveznicom s dosadašnjim radovima/projektima). U pismu se mora navesti na koju od tri ljetne škole se podnosi prijava.
  3. Portfolio s 5-10 realiziranih radova i/ili ciklusa radova (radovi u svim medijima i tehnikama)


Prijave se podnose
na adrese e-pošte: 

  1. zankijosip@gmail.com s naznakom „Ljetna škola ALU / BENGALSKA NOC
  2. tpletenac@gmail.coms naznakom „Ljetna škola ALU / MIT O BALKANU
  3. maja.rozman@alu.unizg.hr s naznakom „Ljetna škola ALU / TOCKE SUSRETA“


Rok za prijavu: 
12. 05. 2024.

Više informacija i program škola dostaviti će se prilikom razgovora s zainteresiranim studentima i studenticama.

Nepotpune i/ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

Sve kandidatkinje i kandidati će nakon razgovora (s preferiranim voditeljima/icama) o rezultatima natječaja biti obaviješteni do 27. 05. 2024.

Ljetnu školu ALU organizira Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, a namijenjena je studenticama i studentima viših godina studija svih odsjeka Akademije. Organizator pokriva troškove prijevoza, smještaja i obroka za vrijeme trajanja škole.