Ljetna umjetnička rezidencija Kolekcionart X Makarska 2024

Kolekcionart poziva umjetnike mlađe i srednje generacije na dvotjednu ljetnu umjetničku rezidenciju u Makarskoj, s temom masovnog turizma i održivosti kao glavnih izazova lokalne zajednice

Kolekcionart je otvorio pozivni natječaj za sudjelovanje na drugoj po redu Ljetnoj umjetničkoj rezidenciji u Makarskoj, čiji je cilj poticanje stvaralaštva umjetnika mlađe i srednje generacije.

Kako poručuju organizatori/-ce rezidencije “Makarska se posljednjih godina odlučila uhvatiti u koštac s negativnim aspektima masovnoga turizma, te vratiti baštinu, kulturu i umjetnost u centralni fokus života svojih sugrađana i mnogobrojnih posjetioca. Zato nam je drago da mladi umjetnici dolaze stvarati u Makarsku, a na tom tragu, rezidencija će koncepcijski i programski biti definirana temom masovnog turizma i održivosti, kao glavnih društveno-ekonomskih izazova lokalne zajednice i grada.

Uz pregršt vremena za stvaranje i druženje, rezidencija uključuje i studijske obilaske nekih od antologijskih ostvarenja turističke arhitekture na širem području Makarske, poput bivšeg dječjeg odmarališta Krvavica arhitekta Rikarda Marasovića i nekolicine hotela kojima su svoj doprinos razvitku Rivijere novog doba dali Olga Pavlinović, Ante Rožić, Bernardo Bernardi i drugi. Inspirirani viđenim, umjetnici će dati svoj likovni pogled na zatečeno stanje, a rezidencija će se završiti skupnom izložbom radova u Galeriji Antun Gojak.”

Rezidencija će se održati od 13. do 28. srpnja u prostoru Galerije Antun Gojak, a program rezidencije voditi će kustosi Bartol Fabijanić (Kolekcionart) i Josipa Balajić (Gradski muzej Makarska).

Rezidencijalni boravak uključuje smještaj, radni prostor, dnevnice, te sufinanciranje prijevoza i materijala za rad, a završit će se skupnom izložbom koja će biti otvorena za posjetioce do 14. kolovoza.

Prijaviti se mogu:

  • mladi vizualni umjetnici starosti od 18 do 35 godina
  • akademski obrazovani umjetnici ili studenti Akademije Likovnih Umjetnosti ili srodnog studija

U prijavi je potrebno priložiti:

  • 3-10 fotografija svojih radova i/ili link na svoj website ili instagram account
  • CV ili kratka biografija
  • Kratki odgovor na pitanje “Zašto želim biti dio ljetne rezidencije Kolekcionart x Makarska 2024”

Prijave su otvorene do 15. svibnja.

Više detalja možete pronaći ovdje.

PLAKAT (Link na PDF)