Animafest / izložba „(Ni)je nam smiješno“

Čast nam je pozvati vas na otvorenje skupne izložbe radova studenata i profesora Fakulteta digitalnih umetnosti - Univerziteta Metropolitan u Beogradu, pod nazivom „(Ni)je nam smešno“, u ponedjeljak , 3. lipnja 2024. godine u 12 h u galeriju Šira.

Izložba će se održati u sklopu dugogodišnje suradnje sa Svjetskim festivalom animiranog filma -Animafest Zagreb u razdoblju od 3. - 15. lipnja 2024.

Više o izložbi:

„Početna ideja bila je napraviti nešto jako simpatično, smiješno i zabavno. No, brzo smo stigli do crnog humora, priča o kreativnim blokadama, analizama snova i društvu u kojem živimo. Zato smo izložbu odlučili nazvati „(Ni)je nam smešno“. Još jedna ideja za naslov je bila „Koja je svrha umjetničkog fakulteta danas?“ a postavilo se i pitanje trebaju li radovi biti izloženi u galeriji ili je možda učinkovitije napraviti nešto jako glupo i imati milijunske preglede na mrežama.

Ovom izložbom, osim studentskih radova, nizom animacija, crteža, skica i intervjua, koji su nastali kroz dijalog studenata i profesora, želi se prikazati stanje u umjetničkom obrazovanju danas, s kojim se svakodnevno suočavamo balansirajući između digitalnog i analognog, umjetničkog i komercijalnog, „prirodne“ i umjetne inteligencije, tradicionalnih sustava znanja i društvenih mreža.

I naravno, prikazati komične zaplete temeljene na generacijskom jazu između studenata i profesora.

Osim toga, na izložbi će biti predstavljen i  jedan interaktivan zajednički rad, veliki crtež nas i svih vas koji dođete u galeriju i odlučite s nama podijeliti svoje iskustvo umjetničkog obrazovanja.  Komplicirane i teške teme najbolje je ispričati na najsmješniji mogući način.

Ana Nedeljković i Nikola Majdak, jr.

Na Fakultetu za digitalnu umjetnost Sveučilišta Metropolitan animirani film nije glavni fokus studenata, no unutar smjerova Grafički dizajn i Dizajn interaktivnih medija kroz brojne kolegije studenti se upoznaju s 2D animacijom, 3D animacijom, stop motion animacijom i izradom video igara.

Na izložbi sudjeluju: profesori/mentori: Ana Nedeljković i Nikola Majdak, jr.

studenti:  Sanja Antić Maša Milosavljević Ivan Lavrenčić Anđela Krstić  Lara Žigić  Sava Moravčević (u sklopu zajedničkih radova bit će prikazani i dijelovi radova drugih studenata).

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 15.6. 2024.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

DEPLIJAN IZLOŽBE (Poveznica na PDF)

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira:

http://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira