Luisa Pascu: Kupaonica

Iz predgovora izložbe:

“Kupaonica je instalacija koja se bavi dodirnim točkama između slikarstva, ne-slikarskih podloga i akta. Prikazujući ljudsko tijelo na pronađenim materijalima koji uključuju keramičke pločice, linoleum i zavjese, stvaram naraciju smještenu u tankom procijepu između reprezentacije i stvarnosti. Karakteristike različitih podloga i njihovog postava diktiraju način na koji se ta tijela  gledaju i “čitaju”. Keramičke pločice određuju tijelo po načelu fragmentiranosti: ono je razdvojeno i ponovno spojeno, raspršeno u zasebne dijelove, tijelo se širi i zauzima područje zida. Linoleum i zavjese su nosioci cjelovitih prikaza, čija kompozicija usmjerava kretanje promatrača u prostoru. Nezgrapno zrcaleći dimenzije i navike stvarnih ljudi, ljudi na ovim slikama su uhvaćeni u trenutku razodijevanja, poziranja i intimnog rituala tuširanja. Ovo su tijela u nastajanju, izvađena iz transportnih kutija i postavljena u prostor galerije u jednoj od mogućih kombinacija. Slikarski medij u ovom radu ne služi samo prikazivanju tijela, nego i sam ulazi u razgovor s materijalima i temom, producirajući nova pitanja. Prekriva li boja tijelo, ili ga otkriva? Koji su tragovi tjelesni, a koji slikarski? U igri sakrivanja, razotkrivanja, stvaranja i uništavanja nastojim pomiriti granice između iluzije i stvarnosti, akta i tijela, promatrača i promatranoga, te slike i instalacije. Poistovjećujući “tjelesnost” tijela sa “tjelesnosti” keramike, linoleuma i plastične folije, nailazim na novi kut gledanja, koji mi je pomaže “ohladiti” unutarnje rasprave o tijelu i slikarstvu.“

                                                                      Luisa Pascu

Diplomski rad Luise Pascu realiziran je pod mentorstvom prof. art. Zoltana Novaka na diplomskom sveučilišnom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Životopis

Luisa Pascu (rođena 14. siječnja 2000., Beč) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te potom upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj  dovršava diplomski studij na Slikarskom odsjeku, u klasi prof.art. Zoltana Novaka. Izlagala je samostalno u galeriji Lauba u sklopu projekta “Šalji dalje” (Trenutno (ne)zadovoljstvo, 2020.), u Galeriji Sivoj ((Ra)stvaranje, 2021.) i u Galeriji Događanja (Terapija usporedbom). Dosad je izlagala na skupnim izložbama u Laubi (Nesvrstani, 2022., u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića Zareprešić (Unutrašnji prostori, 2021.), u knjižnici Savski Gaj (Spavanje, 2022.), u Galeriji Knifer u Osijeku (2022.), u HDLU (Cash’n’Carry, 2022.), u Galeriji FLU u Beogradu (2021.) te u Galeriji Kambi (Materija intime, 2024.). Ilustrirala je slikovnicu (Mitja i potres, 2021., tekst: Ivanka Blažević-Kiš) te dvije naslovnice albuma (Disturbance in a Quiet Summer Night, 2018., Nellcote; Face in the Water, Arian Peharda).

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 16. 07. 2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

DEPLIJAN IZLOŽBE (Poveznica na PDF)

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira

http://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira