KIPARSKI
ODSJEK

Igor Ruf, BREEZE, kombinirana tehnika, 2009.

Ana Kovačić,
AUTOPORTET SVJETLEĆI, papier mâché, svjetlo, 2010.


 

Jelena Azinović,
FORMACIJA-TRANSFORMACIJA, gips, 2009.

Margareta Lekić,
HOMAGE REBECCA HORN, kombinirana tehnika, 2009.


 

Petar Popijač,
MOZAK LABIRINT, bronca, 2010.

Kiparski odsjek

Odjel je supostavljen već od osnutka, vrlo brzo postaje generator našeg plastičkog moderniteta. Današnja djela jedva da i podsjećaju na sada već usahle izvore. No generacije predavača brinu da i u najnovijim kiparskim zahvatima zvoni prijeđeni put.
Mašta, invencija, vitalnost imperativi su u formiranju mladog kiparskog naraštaja koji oblikuju sedam profesora tri asistenta i dva stručna suradnika. Prve dvije godine studenti provode skupa, azatim putem osobnih naklonosti oblikuju vlastiti jezik kroz tri kiparske klase te usmjerenje male plastike i medaljerstva. Sve skupa prate radovi ostvareni u tri kiparske radionice, drvo, kamen, i metal, a odjel omogućuje i rad s najnovijim materijalima i tehnikama.

Kroz terensku nastavu koja se odvija u vrijeme ferija u Vrsaru-kamen, Bjelovaru-drvo, Vinkovcima- teracotta, Našice-keramika; razne tehnike paljenja, bojanja, glaziranja, studenti izvode skulpture velikog formata u čemu im pomažu stručni suradnici. U isto vrijeme druže se i rade sa već afirmiranim umjetnicima s kojima razmjenjuju znanja i zapažanja. Program studija kroz glavne stručne kolegije istražuje ključna kiparska uporišta no omogućuje im i biranje velikog broja izbornih kolegija preko kojih se čvršće povezuju s drugim odsjecima pa time jača njihova moć sigurnijeg čitanja i razumjevanja suvremenih umjetničkih kretanja.