Radionica OKIRU - Lakovi za slike

Lakovi za slike - iskustva s radionice u Portu, 2014.

Radionica za studente OKIRU

26. - 27. rujna 2014.

Posljednjih godina izbor lakova za lakiranje slika dosta se izmijenio; neki stari materijali više se ne proizvode i nisu dostupni, što ograničava konzervatore-restauratore koji su ih primjenjivali zbog njihovih specifičnih svojstava i efekata. S druge strane, postupno su u struku uvedeni razni novi materijali, čija široka primjena još nije postignuta. Istraživanje tih novih materijala, njihove karakteristike, rezultati tih istraživanja, kao i njihova primjena bili su tema radionice Varnishes for Paintings: Results from Recent Research and Practical Applications with René da la Rie, Jill Whitten and Robert Proctor, održane u Portu u veljači 2014. godine.

Radionica će započeti teoretskim blokom predavanjam koja će kroz tri dijela pružiti kratak osvrt na radionicu, pregled lakova koji su se u konzerviranju-restauriranju štafelajnih slika koristili nekada i danas, te koji, s obzirom na rezultate najnovijih istraživanja, zadovoljavaju suvremene zahtjeve za lakom i sigurnom reverzibinošću uz rezultate ispitivanja starenja novih materijala, kemijsku strukturu, svojstva i prednosti novih smola i slabijih otapala u pripremi modernih lakova za slike.

Na radionici u sudjelovale izv.prof.mr.art. Tamara Ukrainčik i as.mag.art. Barbara Horvat koje će održati uvodna predavanja i voditi praktični dio radionice.

Studenti trebaju donijeti svoje zaštitne maske i kute, a ostali materijal bit će pripremljen na radionici.

Dolazak je obavezan za studente 3. i 4. godine R-S i R-K.