Nives Kavurić Kurtović

Crtački dnevnik Nives K. K. (promocija)

Promocija knjige “Crtački dnevnik Nives Kavurić Kurtović”, koju je izdao Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održat će se u četvrtak, 9. ožujka 2017. u 18 sati u Knjižnici HAZU,  Strossmayerov trgu 14. u Zagrebu

Knjiga iz edicije Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika obuhvaća izbor od stotinjak radova nastalih u posljednje tri godine života velike umjetnice i profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Voditeljica projekta i urednica: Slavica Marković;
Predgovor:Akademik Tonko Maroević

Recenzenti: akademik Zlatko Keser i akademik Zlatan Vrkljan.

Uz autore i recenzente, knjigu će predstaviti i predsjednik HAZU Zvonko Kusić i likovni kritičar Vanja Babić.

Nives Kavurić Kurtović bila je, od 1997. godine, prva akademkinja u Hrvatskoj, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Mnoštvo crteža, dnevničkih zapisa u blokovima najrazličitijih formata nerijetko ostaje po ladicama umjetničkih ateljea poput zaboravljena blaga, a je riječ o izvornim vrijednostima dragocjenima za ispravnu valorizaciju ukupnoga umjetničkog stvaralaštva.

Crtački dnevnik Nives Kavurić-Kurtović prvijenac je u ediciji koju pokrećemo s namjerom da skrenemo pozornost na upravo tu, rijetko dostupnu, najintimniju dionicu umjetničina opusa. Nastajala u trenucima misaonih previranja, nemira, drhtaja, iskonskih dubina, žudnje nedokučivoga, potpuna predanja imaginaciji, ta su djela autentični izričaji umjetničke naravi, Nives Kavurić-Kurtović, pravi dragulji njezina sveukupnoga opusa. Oblikom i sadržajem duboko su osobna i uglavnom nisu namijenjena izlaganju. Pa kad se i pojave na samostalnim izložbama, samo su iznimno dostupna za slobodno listanje i nesmetani pregled stranica. Pamtimo ih kao zatvorene forme skrivena sadržaja.

Edicija Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika koju započinjemo ovom publikacijom, služit će razotkrivanju intimnoga svijeta i skidanju još jednoga vela s umjetničina najintimnijega bića.

(Iz uvoda urednice edicije mr.sc. Slavice Marković)

Pred nama je izbor iz gotovo nesagledive količine najprisnijih zapisa i najizravnijih reakcija pravoga lirskog dnevnika, vođenoga pretežno crtežom, a povremeno i slovima, riječima, misaonim formulacijama. Imajući neprestano pri ruci okupljene listove bijeloga papira, slikarica je na njima učestalo, gotovo kontinuirano, bilježila svoje doživljaje i dojmove, fiksirala stanja i raspoloženja, prepuštajući se asocijativnom nadiranju snovitih slika i (pri)viđenja, ali nesmiljeno slijedeći resku nit autentičnog egzistencijalnog svjedočenja. Nećemo kazati da je umijećem disciplinirala afektivne izljeve, ali smijemo reći da je istinitošću, uvjerljivošću poteza obuzdavala i pripitomljavala kaos. Premda su mnogi radovi bez nadnevaka, nastajali su takoreći iz dana u dan, u različitim prigodama i nejednakim povodima, no vođeni opsesivnom potrebom izricanja ili evidentiranja nutarnjih snomorica, odnosno pročišćavajućeg taloženja nakupina slojeva mraka i tegoba. Možda bi pretjerano bilo upućivati na egzorcistički karakter stvaranja nekog protusvijeta ili prizivanja imaginarnih dvojnika, ali mnoga su djela nastala pod pritiskom dugoga bolovanja, u frustrirajućoj vezanosti za radni stol, u ograničavajućim uvjetima otežala disanja, pa je jedino uzlet ruke na papiru omogućio oslobađanje od gravitacije pukog preživljavanja.

(Iz predgovora akademika Tonka Maroevića)

Više vidjeti na poveznicama: http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/hr/izlozbeUtijeku.htm i na: http://www.jutarnji.hr/kultura/art/crtacki-dnevnik-nives-kk-nepoznati-testament-prve-dame-hrvatskog-slikarstva/5732387/