Izvan dokumentarnog - poziv za izlaganje

Poziv za izlaganje na međunarodnoj konferenciji o suvremenoj fotografiji „Izvan dokumentarnog“ u MSU. Prijave do 15. svibnja 2017. u ponoć!

Poštovani, budući da pojam Novog građanina kao tematsku okosnicu devetog Organa Vida osim kroz fotografiju želimo propitati i diskurzivno, ove godine po prvi puta uvodimo objedinjeni diskurzivni program pod nazivom “Izvan dokumentarnog”(“Beyond the Documentary”). 
 
Promišljamo kolektivne i individualne zadaće i odgovornosti onih koji stvaraju slike, ali i onih koji slike promatraju. Zanima nas gledište koje “izvan dokumentarnog” prepoznaje uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike, koje se distancira od iluzije o mimetičnsti slike i fokusira na nemogućnosti reprezentacije slike, koje je inovativno i emancipirano, u dosluhu s vremenom, po potrebi konfliktno i ambivalentno.

Postavljamo pitanje dosega i značaja “etičkog obrata” i “etički dobre umjetnosti” (Ranciere) koja pomiče granice predstavljivog, ali se jednako tako i odriče vizualnosti kada je suočena s nemogućnošću reprezentacije. Na sličan način promatramo i dokumentarno koje se danas rastače na slojevitost post-dokumentarnog što između ostalog može podrazumijevati i novu formu etičnosti reprezentacije, dijalogiziranje između političkog i umjetničkog/estetskog, transformaciju u diskurzivno, multidisciplinarno, angažirano i slojevito.

Novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog, propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog te prihvaćaju uzvraćeni pogled. Želimo osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća. 

Pozivamo sve istraživače, znanstvenike, umjetnike, fotografe i ostale da prijave izlaganja na diskurzivnom dijelu programa devetog Organa Vida. Zanimaju nas proširene izlagačke forme, istraživački radovi, umjetnički radovi, osvrti i prezentacije.

Diskurzivni program odvijat će se u Muzeju suvremene umjetnosti 9. rujna 2017. Rok za prijavu sažetaka (do 300 riječi) je 15. svibnja 2017. do ponoći. Prijave se mogu poslati na e-mail adresu: conference@organvida.comAko imate bilo kakvih pitanja, obratite nam se putem e-mail adrese: info@organvida.com

Rokovi i raspored
15/04/2017 — otvoren poziv
15/05/2017 — zadnji dan prijave
05/2017 — odabir izlagača
09/09/2017 — konferencija