Srijedom u 12 na OKIRU Otrgnuto od zaborava

OKIRU ALU vas poziva na gostujuće predavanje u ciklusu Srijedom u 12 na OKIRU "Otrgnuto od zaborava: projekt zaštite i očuvanja pokretnog inventara crkve Rođenja B. D. Marije u Muću Donjem" koje će održati dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art., pročelnica Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, u srijedu, 24. svibnja 2017. u 12:30h u Zamenhofovoj  14.

U predavanju će se predstaviti projekt, koji je pokrenut 2012. između Sagite Mirjam Sunare (Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu) i don Ivana Barišića, župnika Župe Male Gospe u Muću Donjem (1951. - 2017.): konzerviranje-restauriranje, prezentiranje i pohrana predmeta iz potkrovlja, zvonika i sakristije crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Muću Donjem.

Predmeti su uglavnom bili u lošem stanju, jer su se desetljećima čuvali u neprimjerenim uvjetima. Tijekom radova rodila se ideja da se predmeti obuhvaćeni projektom izlože u crkvi, u vitrini koja će za tu svrhu biti izrađena. Ta je odluka u velikoj mjeri odredila koncept konzervatorsko-restauratorskih radova. Pristup koji je primijenjen na eksponatima mogao bi se opisati kao minimalno ili umjereno konzerviranje-restauriranje. U predavanju će se, osim o provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima, govoriti o oblikovanju stalnoga postava zbirke umjetnina crkve Rođenja B. D. Marije koji je svečano otvoren u rujnu 2016. godine. Jedna od tema bit će i preventivno konzerviranje liturgijskoga ruha, metalnih predmeta i kanonskih tablica iz crkve.

Plakat-pozivnica (Link na PDF)