ARTIST TALK / NIKOLA UKIĆ

ARTIST TALK / NIKOLA UKIĆ

KABINET SLIKARSKOG ODSJEKA / ILICA 85

4.4.2018. / 11:00 h

Ukićeva umjetnička praksa bavi se tematiziranjem geneze produkcije i reprezentacije. Težište je na eksperimentalnom ispitivanju dinamike procesa. Izbor i upotreba materijala zasnovani su na njihovom potencijalu, da se mijenjaju skulpturalnim procesom ili da se uopće tim procesom izraze. Ukić istražuje promjene vanjske forme stvari, kao i promjene osobne organske osjetljivosti i subjektivnog pristupa prošlosti. Specifičnost njegovog rada je propitivanje granica medija skulpture, digitalne grafike i performansa.

Nikola Ukić rođen je 1974. u Rijeci. Nakon studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu odlazi u Düsseldorf, gdje je diplomirao na Umjetničkoj akademiji 2004. godine. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je dobitnik više rezidencijalnih nagrada i stipendija. Uz umjetnički rad, Ukić je u razdoblju od 2002-2006 vodio izložbeni prostor Uberbau u Düsseldorfu. Zajedno s Natašom Ivančević kurator je izložbe Rates of exchange održane u MSU Zagreb 2015. Trenutno radi kao docent na Likovnoj akademiji u Düsseldorfu.

Nikolu Ukića će u sklopu projekta Runaway art najaviti Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice MSU-a, muzejska savjetnica i Voditeljica Odjela zbirki i Zbirke skulptura.

Runaway Art je trogodišnji projekt suradnje Muzeja suvremene umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna i švicarske fondacije ARTMENTOR. Edukativni programi suradnje proizlaze iz izložbene djelatnosti i stalnog postava MSU-a, tako se umjetnički radovi, teme ili pak umjetničke pojave interpretiraju kroz edukativne projekte, stručna vodstva, razgovore s umjetnicima, kratke prezentacije, predavanja i seminare. Ovaj program ima višestruku važnost, pored osnaživanja suradnje između institucija, studenti i učenici imat će priliku na zanimljiv i inovativan način upoznati svijet suvremenih umjetničkih praksi.