Didaktička izložba

Srijeda, 11. 4. 2018. u 11: 00 h - KABINET SLIKARSKOG ODSJEKA ALU  / ILICA 85

predavanje JASNA JAKŠIĆ

Suvremena umjetnosti I: didaktička izložba, pionirski je edukativni projekt nekadašnje Gradske galerije suvremene umjetnosti iz 1957. godine,  realiziran  u lako prijenosnom formatu putujuće izložbe, bio je namijenjen edukaciji široke publike o suvremenoj i apstraktnoj umjetnosti. Povod njezinoj realizaciji bila je izložba serigrafija članova pariške grupe Espace – Edgarda Pilleta, Victora Vasarelya i Andréa Bloca koju je Galeriji suvremene umjetnosti predložio kritičar Josip Depolo. Ono što danas poznajemo kao Didaktičku izložbu u početku je bila popratna izložba od 92 panela, koji su posredovanjem fotografije i reprodukcije preuzete iz knjiga i časopisa pričali priču o nastanku apstraktne umjetnosti od Paula Cezannea do 1957. godine, no i tada je izlazila iz formata muzejske pedagogije. Na izboru i prijevodu tekstova, te na odabiru reprodukcija i postavu izložbe surađivali su Ivan Picelj, Radoslav Putar, Tihana Ravlić, Vjenceslav Richter i Neven Šegvić, te Vesna Barbić i Edo Kovačević kao zaposlenici Galerije suvremene umjetnosti. Ivan Picelj oblikovao je plakat, pozivnicu i katalog izložbe, a u njegovu se arhivu nalaze i tekstovi i fotografije korišteni za pripremu panela

Putujući od Zagreba do Skopja i Maribora, Didaktička izložba stvarala je publiku za umjetnost koju je promovirala upravo Gradska galerija suvremene umjetnosti iz Zagreba. Iz današnjeg rakursa gledano, izborom kanonskih djela umjetnosti iz prve polovice 20. stoljeća, izložba otvara pitanja o političkom i kulturološkom značenju pojma suvremenosti u području umjetnosti, o odnosu originala i kopije i prava na distribuciju kopija, te neizostavno, govori o politici uspostave kanona i priča u povijesti umjetnosti. 

U sklopu projekta Izvedba muzeja  Didaktička izložba je restaurirana i fotografirana, i nakon dugo vremena u cijelosti je bila pokazana javnosti u Zagrebu, a zatim i u Novom Sadu. Izlaganje će se baviti dosadašnjim načinima prezentacije, te pitanjem originala i izložbenih kopija u kontekstu dokumentacijskih zbirki.

Runaway Art je trogodišnji projekt suradnje Muzeja suvremene umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna i švicarske fondacije ARTMENTOR. Edukativni programi suradnje proizlaze iz izložbene djelatnosti i stalnog postava MSU-a, tako se umjetnički radovi, teme ili pak umjetničke pojave interpretiraju kroz edukativne projekte, stručna vodstva, razgovore s umjetnicima, kratke prezentacije, predavanja i seminare. Ovaj program ima višestruku važnost, pored osnaživanja suradnje između institucija, studenti i učenici imat će priliku na zanimljiv i inovativan način upoznati svijet suvremenih umjetničkih praksi.