Jelena Todorović – predavanja na ALU

Gostujuća predavanja prof. dr.sc. JELENA TODOROVIĆ (Fakultet likovnih umetnosti Beograd) u srijedu, 2. svibnja 2018. u maloj predavaoni ALU, Ilica 85, Zagreb.

Fenomen vremena u baroknoj kulturi - srijeda, 2. svibnja 2018. / 12.30 – 14.00 sati / U baroku su postavljeni mnogi temelji na kojima počiva naše današnje iskustvo, pa samim tim i poimanje i sagledavanje vremena u njegovoj složenosti. Barokni čovjek doživljava svijet i vrijeme koje ga određuje kao svijet dihotomije koji se u odnosu prema vremenu pokazuje kao prostor omeđen polaritetima prolaznosti i vječnosti, osjećajem krhkosti postojanja i nedostižnosti izvanvremenog svijeta. Budući da je barokni čovjek bio čovjek razdoblja nesigurnosti, vremena velike duhovne i političke krize, to više nije bio pojedinac s bezgraničnim povjerenjem u sebe sama poput renesansnog čovjeka. Od smrtnog božanstva kako da je nazivao Alberti, čovjek je sad postao tek jedan akter na pozornici svijeta. Upravo stoga on svijet doživljava poput vječnog labirinta kojim luta tražeći izlaz, ili poput nestalne iluzije stvarnosti koja mu se ukazuje na treperavoj površini ogledala. Zato je i zaokupljen vremenom i fenomenom efemernog i prolaznog. Predavanje pokazuje na koji je način barokni doživljaj vremena utjecao na naše poimanje temporalnosti.

Univerzalnost barokne kulture i koncept fluidnog svijeta - srijeda, 2. svibnja / 14.30 – 16.00 sati / Tijekom stoljeća, u različitim kulturama i jezicima, jedan aspekt barokne kulture ostat će nepromjenjiv, onaj koji poriče samu trajnost – čimbenik vječne promjene. Krivudat će kao vijugava linija barokne umjetnosti i odredit će djela toga vremena povezujući na neočekivani način slikarstvo i poeziju, skulpturu i arhitekturu, državne spektakle i književnost. Najznačajniji za razumijevanje baroknog svijeta su pojmovi trenutačnosti, prožimanja i promjenjivosti, i upravo oni čine temelj tog značajnog naslijeđa koje je barok ostavio našem vremenu. Prema njima mjerimo i iscrtavamo današnji svijet, a barok je zauvijek promijenio dva osnovna čimbenika kojima doživljavamo svijet – osjećaj vremena i prostora. Pojam promjenjivosti ne samo da je bio prisutan u svim aspektima barokne kulture, nego je bio i osnovni element baroknog stila. Zahvaljujući fleksibilnosti i prožimanju barok je uspio da čisto europska kultura postane globalna. Premda je u početku bio povezan samo sa zemljama katoličke Europe, proširio se na sve prostore poznatog svijeta. Pokazao je zavidnu sposobnost preobrazbe, prilagodljivosti i promjene, što su tek nedavno primijetili proučavatelji modernog doba. Kada je barok shvaćen kao temeljno prilagodljiv stil, značajno je izmijenjena percepcija samog razdoblja i unesene su bitne izmjene u mapu baroknog svijeta. Predavanje se bavi fluidnošću kao jednim od principa baroknog svijeta i naznačuje obrise njegovih granica od Rima do Sremskih Karlovaca, od Cusca do Aberdeena.