Lucija Žuti KRIŽNI PUT UMJETNIKA

Poziv Lucije Žuti, studentice grafičkog odsjeka ALU, na sudjelovanje u happeningu i performansu pod nazivom KRIŽNI PUT UMJETNIKA

 

Obilazak poćinje u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. u 15 sati ispred Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85, Zagreb.

 

Ovim radom želim tematizirati odnos umjetnika i institucija i njihovu spremnost na međusobnu komunikaciju. Rad se sastoji od instalacijskog, performativnog i dokumentarnog dijela pozivajući publiku na sudjelovanje u obilasku postaja i nošenju odbijenih križeva. Ispred 15 značajnih umjetničkih institucija u gradu Zagrebu (galerije/muzeji/Ministarstvo kulture) postavila bih po jedan objekt koji se sastoji od križa i natpisa. Svaki objekt predstavlja određeni dio puta i postaju kojom umjetnik mora proći, od svog umjetničkog rada, upoznavanja kustosa, izlaganja, predstavljanja publici sve do stjecanja priznanja unutar likovne scene. Kako umjetnik na svom stvaralačkom putu nikada nije sam, već ovisi o kustosima, kritičarima, povjesničarima umjetnosti, mecenama, kolekcionarima umjetnina, ali i publici, tako njegova muka postaje sve više komunikacijske, a manje umjetničko stvaralačke prirode. U ovom slučaju komunikacija postaje najteži, no svakako i najdragocjeniji dio stvaralačkog procesa. Želim ukazati i na to da konačnu formu ovog rada, a to preslikavam i na društvenu situaciju općenito, stvaraju i institucije koje će podržati ili odbiti umjetnika.

NAZIVI POSTAJA

Tekst svake postaje ispisala sam na platnu vlastitom krvlju čime želim simbolizirati bol i patnju umjetnika. Umjetnik dijeli svoje ideje i muke s publikom, a od strane institucija je ili predstavljen ili ignoriran, a ponekad i zaboravljen, pospremljen u skladište gdje čeka svoje ponovno otkrivanje.

U radu se referiram na nazive postaja Isusovog križnog puta, Isusa zamjenjujem  umjetnikom, a križ djelom.

 1. Umjetnika osuđuju na stvaranje
 2. Umjetnik prima na se djelo
 3. Umjetnik pada I. put pred djelom
 4. Umjetnik susreće kustosa
 5. Kustos pomaže umjetniku izložiti djelo
 6. Kritičar piše umjetniku kritiku
 7. Umjetnik pada II. put pred djelom
 8. Umjetnik tješi publiku
 9. Umjetnik pada III. put pred djelom
 10. Umjetnika ogoljuju pred publikom
 11. Umjetnika pribijaju uz djelo
 12. Umjetnik umire za djelo
 13. Umjetnika skidaju iz galerije
 14. Umjetnika polažu u skladište
 15. Umjetnik čeka uskrsnuće

POZIV+KARTA (Link na PDF)