Esther Mathis u Galeriji SPOT

Predavanje i razgovor sa švicarskom umjetnicom Esther Mathis (u sklopu njezine izložbe Muzejska svjetlost, koja se otvara u ponedjeljak 4. 6. 2018. u 19.h) održat će se u srijedu, 6. lipnja 2018. u 12 sati, u Galeriji SPOT, Ured za fotografiju, Čanićeva 6, Zagreb.

Prostor, vrijeme, svjetlo: to su elementi koje švicarska umjetnica Esther Mathis koristi u svojim prostornim instalacijama i fotografijama. U Kunsthalleu Arbon u ljeto 2017., uz korištenje složenih Excel izračuna, umjetnica je instalirala 240 zrcalnih površina koje reflektiraju sunčevu svjetlost na tamne zidine povijesnog industrijskog skladišta. Svjetlosna projekcija mijenjala se s rotacijom Zemlje. U projektu 1 Year of Atmospheric Exposure godinu je dana izlagala staklene držače negativa na prozoru, skupljajući čestice prašine na površini. Kroz projekt Isolated Systems Vol.1 Esther je koristila nekoliko stotina kilograma krumpira kako bi ih pomoću cinkovih žica i LED-žarulja pretvorila u sustave svjetiljki. Svjetlo kao glavni fotografski element, dobiva mogućnost transformacije kroz druge medije.

Posljednje četiri godine Esther je fotografirala i doživjela svjetlosne prostore umjetničkih galerija i muzeja Aargauer Kunsthaus, Kirchner Museum, Kunsthaus Bregenz, Kunsthaus Glarus, Kunsthaus Zürich, Kunstmuseum Winterthur, Kunstverein Konstanz, Macao Milano, Museum Folkwang, Hamburger Bahnhof, Palazzo Edison, Museum Ritter i Tallinna Kunstihoone, a na izložbi uGaleriji Spot predstavit će radove nastale na temelju istraživanja ovih skrivenih muzejskih prostorija, “dizajniranih tako da filtriraju svjetlo kako bi stvorile savršene uvjete za nešto izvan okvira optimizacije, uobičajenog ili nužnog – Umjetnost”, kako piše Petra Tomljanović u popratnom tekstu izložbe.

Predavanje je dio popratnog programa izložbe Muzejska svjetlost (informacije o izložbi možete pronaći na sljedećem linku). Izložba će biti otvorena do 6. srpnja, a pogledati se može unutar uobičajenog radnog vremena Galerije Spot: radnim danima od 16 do 20 sati.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju (Zagreb) i Kulturfolgera (Zürich), a njezinu realizaciju omogućili su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Swiss Arts Council Pro Helvetia i Zaklada Kultura nova.

RADNO VRIJEME / OPENING HOURS: pon – pet / Mon – Fri 16 – 20 ili prema dogovoru / or by appointment

Vidjeti više na: http://croatian-photography.com/svicarska-umjetnica-esther-mathis-izlaze-u-galeriji-spot/