OKIRU na stručnom skupu u Zagrebu

Stručni skup na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu

U Zagrebu se od 4. do 8. lipnja 2018.g. održava međunarodni stručni skup na temu: "Strategije očuvanja i konsolidiranja predmeta kulturne baštine kroz procese zračenja" u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju i Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković. 

Kako naš Odsjek već dugi niz godina uspješno surađuje s tim Laboratorijem, rado smo prihvatili poziv za sudjelovanje  i pomoć u organizaciji, pa su tako izv. prof. mr. Zvjezdana Jembrih i as. mag. art. Ana Božičević članice lokalnog organizacijskog odbora skupa. 

Rad Akademije i naša suradnja s drugim institucijama predstavljeni su kroz tri postera naših profesora (Jembrih, Desnica, Božičević), te kroz jedno predavanje koje je održala kolegica prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. 

Sudionici skupa posjetit će našu radionicu za vrijeme trajanja studentske prakse u Dijecezanskom muzeju gdje će se iz prve ruke moći uvjeriti u stanje skulptura s kojima se susrećemo prije konzervatorsko-restauratorskih zahvata. Studenti će imati priliku razgovarati s vrhunskim stručnjacima iz cijeloga svijeta, te saznati sve što ih zanima o radijacijskoj konzervaciji.

Međunarodni stručni skup konzervatora i restauratora u Zagrebu

Znanstvenici iz cijeloga svijeta, sudionici međunarodnog stručnog skupa „Strategije očuvanja i konsolidiranja predmeta kulturne baštine kroz procese zračenja", u koji se uključila i Zagrebačka nadbiskupija, 7. lipnja posjetili su zagrebačku katedralu, Riznicu zagrebačke katedrale, kapelu Sv. Stjepana te privremenu konzervatorsko-restauratosku radionicu koja je upravo djelovala u jednoj od prizemnih prostorija Nadbiskupske palače.

Zagreb, (IKA) - U Zagrebu je od 4. do 8. lipnja održan međunarodni stručni skup „Strategije očuvanja i konsolidiranja predmeta kulturne baštine kroz procese zračenja" (Technical meeting on „Strategies for Preservation and Consolidation of Cultural Heritage Artefacts through Radiation Processing") u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Beča (IAEA) i Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.
Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu već niz godina uspješno surađuje s tim laboratorijem - koji se bavi jednim od najvažnijih procesa vezanih uz očuvanje artefakata od drva i ostalih organskih materijala - suzbijanjem štetnih utjecaja mikroorganizama i crvotočine - radijacijskom konzervacijom.
Akademija likovnih umjetnosti suorganizator je i sudionik ovoga skupa, a Zagrebačka nadbiskupija uključila se svojim važnim doprinosom:
Sudionici skupa, znanstvenici skupljeni sa svih strana svijeta u četvrtak 7. lipnja posjetili su zagrebačku katedralu, Riznicu zagrebačke katedrale, kapelu Sv. Stjepana, te naposljetku i privremenu konzervatorsko-restauratosku radionicu koja je upravo djelovala u jednoj od prizemnih prostorija Nadbiskupske palače.
Naime, od 2010. svake se godine početkom lipnja pod voditeljstvom izv. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i as. mag. Ane Božičević održava restauratorska praksa za studente 2. godine studija, na kojoj se izvode nužni radovi zaštite na drvenim skulpturama iz fundusa Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije. Ta je praksa plod uspješne višegodišnje suradnje s Uredom za kulturna dobra i do sada je rezultirala spašavanjem više desetaka umjetnina koje su, na žalost, danas daleko od očiju javnosti, nevalorizirane i u lošem stanju.
Svjetski znanstvenici su tom prilikom imali priliku „dodirnuti" zagrebačke anđele i svece, studenti su se uživo uključili u interdisciplinarnost svoje buduće konzervatorsko-restauratorske struke, a Ured za kulturna dobra omogućio je stručno vodstvo, te kao završnicu, dojmljiv mali koncert na orguljama Zagrebačke katedrale.

09.06.2018 | 11:12 | IKA V - 200997/6

Vijest preuzeta od IKA – informativna katolička agencija

Link na web stranicu: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=200997