Izložba "Cosi fan tutte na kon(op)cu"

Ovorenje  izložbe scenografije i kostimografije opere “Cosi fan tutte” pod nazivom “Cosi fan tutte na kon(op)cu“ u četvrtak, 14. 6. 2018. u 19 sati u Galeriji ALU „Šira“, Preradovićeva 13. u Zagrebu.

Izložba “Cosi fan tutte na kon(op)cu” nastavak je umjetničkog  projekta sljedećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta-studija dizajna.

Više o izložbi:

Izložba „Cosi fan tutte na kon(op)cu“ sažima kreativan proces rada od ideje do izvedbe scenografije i kostimografije opere „Cosi fan tutte“  W. A. Mozarta, izvedene u svibnju ove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zajednički operni projekt pet sveučilišnih sastavnica (MUZA, ADU, ALU, TTF i AF-SD) okupio je ove godine više od 150 studenata, profesora i kazališnih profesionalaca. Scenski dizajn sukreirali su studenti kostimografije, scenografije, animacije, scenskog slikanja, oblikovanja svjetla i oblikovanja projekcija. Oblikujući „Cosi“ studenti su prošli cosifantutte kazališni proces - od čitanja i slušanja opere, susreta s redateljicom i izvođačima, razvijanja koncepata, skica i nacrta, potrage za materijalima i scenskim i kostimskim elementima, do izrade u scenografskim i kostimografskim radionicama i, napokon, sudjelovanja u izvedbama.

Na kraju te velike avanture događa se izložba. Studenti scenografi i kostimografi izlažu slikovno-predmetni slijed rada na Mozartovoj operi. Na kon(op)cu vise skice, slike, riječi i artefakti koji svjedoče pretapanju ideja u realitetnost kazališne pozornice na kojoj krpe i konci, cipele i brkovi, slikarski kistovi i zrake svjetla tvore jedinstvenu scensku sliku. Kon(op)ac kao osnovna tvorbena nit i scene i kostima, plete i nosi kazališnu iluziju i izložbenu zbilju.

Tanja Lacko, doc art. (ADU)

IZLOŽBU OSMISLILI I POSTAVILI:

Matija Babić, Antonija Balić, Ema Dunkić, Dunja Knežević, Anamarija Šerbetar,

Nika Vojvoda, Ana Zvonarek, Nika Žagar, Petra Anić-Božić, Nika Barać,

Nikolina Boban, Dorotea Čiček–Kovačević, Paula Čule, Matija Dijanović,

Kristina Dolibašić, Akira Đurić, Martina Filajdić, Kristina Grbavac, Tena Gracin,

Martina Krile, Đana Krstić, Dina Kundih, Irena Pajić, Tena Pilić, Martina Ptičar,

Ana Rubčić, Valentina Svetec, Ana Marija Stančić, Ines Zrnc Gregorina

UZ POMOĆ SCENOGRAFSKIH RADIONICA, GARDEROBE I REKVIZITE HNK ZAGREB

 

ZAHVALE: HNK ZAGREB, MUZA, ADU, ALU, TTF, AF, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

POSEBNO HVALA: Mislav Kuzmazić, Denis Rubinić, Antun Serdar, Ivo Živković, Branko Ćoso, Darko Pavlić, Antun Barunović, Ivica Kučić.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet; 17-21 h, vikendom 10-20 h) do 03.07. 2018.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira:  https://www.facebook.com/GalerijaShira/ i http://www.shira.alu.hr