Nagrađeni studenti OKIRU ALU

Luka Krešimir Stipić i Andrea Šafran osvojili su 1. Nagradu "Zvonimir Wyroubal" za poster “Detective Work of Conservators and Restorers”!

Studenti Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU, Luka Krešimir Stipić i Andrea Šafran, pod mentorstvom izv.prof.art. Zvjezdane Jembrih i doc.dr.art. Ide Blažičko, osvojili su 1. Nagradu "Zvonimir Wyroubal"  za poster “Detective Work of Conservators and Restorers” na XVI. međunarodnoj konferenciji studija konzervacije-restauracije, koja se održala u Dubrovniku od 11. – 13. travnja 2019.

Nagrada "Zvonimir Wyroubal"  dodjeljuje se u tri kategorije: za najbolje usmeno izlaganje, najbolju PPT-prezentaciju i najbolji poster. Zvonimir Wyroubal (Karlovac, 1900. – Zagreb, 1990.) bio je istaknuti hrvatski restaurator, suosnivač i voditelj restauratorske radionice Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, prve javne restauratorske radionice u Hrvatskoj. Osnivanjem te radionice postavljeni su temelji organizirane konzervatorsko-restauratorske službe u Hrvatskoj.

Poster nagrađenih autora govori o kapeli sv. Jakova u Očuri, a vizualizira posao konzervatora-restauratora kao često i detektivski posao – bez relevantnih (potpunih…) podataka, vođeni intuicijom, a ujedno i logikom, te oboružani interdisciplinarnim (pred)znanjem i – ne posustajanjem, unatoč preprekama, prihvaćaju sve izazove.

Kapela sv. Jakova danas je ponovno u liturgijskoj funkciji, no bez inventara. Iako oštećene, skulpture su njezin sastavni dio i svjedočanstvo njezine bogate povijesti.

Više na: http://www.konferencija-restauracija.com/hr/posteri.html