Konferencija: Umjetnost u javnim prostorima

KONFERENCIJA „UMJETNOST U JAVNIM PROSTORIMA: NOVE PERSPEKTIVE“

6. svibnja, 2019. 

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Pozivamo vas na prisustvovanje na konferenciji „Umjetnost u javnim prostorima: nove perspektive“ koja će se održati u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Tema konferencije

Konferencija „Umjetnost u javnim prostorima: nove perspektive“ bavi se pitanjima redefinicije javnog prostora, njegove uzurpacije i rehumanizacije. U posttranzicijskom razdoblju u Hrvatskoj možemo svjedočiti postindustrijskim fenomenima, ali se, za razliku od drugih europskih zemalja, ti prostori ne pretvaraju u kreativne labove ili kreativne i kulturne industrije (kao u drugim europskim gradovima). Usporedno s tim fenomenom, svjedočimo uzurpacijama i devastacijama javnih prostora u Hrvatskoj, tako da potreba za ulaganjem napora za očuvanjem, ali za redefinicijom i rehumanizacijom javnih prostora umjetničke djelatnosti postaje očita.

Cilj ove konferencije je pokazati djelovanje umjetnosti u javnom prostoru putem primjera i projekata koje su realizirali profesori, studenti i alumni Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a odvijali su se u bolničkim prostorima, kaznionicama, nacionalnim parkovima i urbanim aglomeracijama (gradski trgovi, ulice i nemjesta). Kao komparativni materijal projektima u RH poslužit će iskustvo projekata u javnim prostorima u Irskoj koji se odvijaju kao dio studijskih programa Nacionalnog sveučilišta umjetnosti i dizajna (NCAD) u Dublinu.

Raspored konferencije

13:00 – 13:45
Philip Napier: Keynote izlaganje

13:45 – 14:00
Tomislav Buntak: Rehumanizacija bolničkih prostora

14:00 – 14:15
Blanka Stančić Puhak: Inkluzivna umjetnička galerija Orlovac

14:15 – 14:30
Ivan Barun: Art terapijske radionice u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan

14:30 – 14:45
Alen Novoselec: Vrt kao prostor kreativnosti

14:45 – 15:00
Melinda Šefčić: Umjetnost u zatvorskom prostoru

15:00 – 15:15
Josip Zanki: Velebitski dnevnici

15:15 – 15:45
Diskusija

16:00
Otvorenje izložbe: Zajedno – izložba kolaborativnih slika štićenika Centra za rehabilitaciju Zagreb, pacijenata psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Jankomiru s akademskim slikarima i studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Mjesto održavanja konferencije

Velika predavaona, Ilica 85, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Popratni program

3. svibnja, 2019.
Radionica: Kolaborativno slikanje štićenika Centra za rehabilitaciju Zagreb, pacijenata psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Jankomiru s akademskim slikarima i studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Pristustvovanje na konferenciji je otvoreno svim zainteresiranima. Nisu potrebne prethodne prijave.