Mačka je uvijek ženska (premijera filma)

Martina Meštrović i Tanja Vujasinović - Mačka je uvijek ženska / A cat is always female

Pozivamo vas na premijeru dokumentarno-animiranog filma Mačka je uvijek ženska, o prvoj profesorici kiparstva na ALU Zagreb - Mariji Ujević Galetović. Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović ovim su filmom realizirale svojevrsni hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica. Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture u filmu prenose njenu životnu priču i stavove.

Premijera će se održati u četvrtak, 23. svibnja u 19 sati, u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Premijeru filma pratit će kratki razgovor s kiparicom i autoricama filma.

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, kameru potpisuje Jasenko Rasol, montažu Iva Kraljević, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a producent je Igor Grubić.

Martina Meštrović (1974.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. 2004. pridružuje se umjetničkom kolektivu Kreativni sindikat i od tada radi na filmovima kao 2D i 3D scenografkinja, animatorica i redateljica. Više puta nagrađivana je za svoj rad. Živi i radi u Zagrebu.

Tanja Vujasinović (1974.) magistrirala je Fine Art na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu 2006. i diplomirala kiparstvo na ALU Zagreb 1999. godine. Radi u različitim medijima uključujući video, skulpturu i zvuk. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna je od autorica interdisciplinarnog projekta Grad na drugi pogled. Od 2016. predaje u svojstvu vanjskog docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Veselimo se vidjeti vas, Kreativni sindikat