#fuckreality. Positions on immersive art

Galerija Šira / Otvorenje izložbe u sklopu 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb

Otvorenje skupne izložbe radova studenata i profesora Odsjeka za digitalne umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču pod nazivom #fuckreality. Positions on immersive art održat će se u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. godine u 12 h u Galeriji Šira, Preradovićeva 13 u Zagrebu.

Nastavljajući praksu predstavljanja radova studenata animacije i srodnih medijskih odsjeka na istaknutim europskim akademijama i visokim školama, Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, u sada već tradicionalnoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, za vrijeme festivalskog tjedna u Galeriju Šira dovodi izložbu radova studenata i profesora glasovitog Odsjeka za digitalne umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču.

Izložba #fuckreality. Pozicije u imerzivnoj umjetnosti grupna je izložba studenata i profesora čiju kustosku koncepciju potpisuju mentori Martin Kusch i Ruth Schnell. Premijerno predstavljena u listopadu 2018. u Kunstraumu Niederösterreich u Beču, na svojoj turneji od Austrije do Kube na tjedan dana stiže i u Zagreb gdje se zbog obimnosti i iznimno zahtjevnih tehničkih uvjeta, ekskluzivno za Animafest, predstavlja kao dvostruki postav - onaj u Galeriji Šira te Tunelu Grič.

Riječ je o izložbi specifičnih VR i AR instalacija koje se koriste najsuvremenijom sofisticiranom tehnologijom a koje u kombinaciji s umjetničkim performativnim intervencijama pozivaju publiku na aktivnu participaciju/ imerziju u iskustvenom procesu utjecaja digitalne tehnologije na percepciju

tijela i prostora. Stvarajući jezik izvan postojećih utemeljenih disciplina te fokusirajući se što je više moguće na proces kao umjetnički proizvod, izložba u Zagreb donosi jedno od zasigurno najsvježijih i najsuvremenijih umjetničkih propitivanja fenomena poput transformacija i rastjelovljenja medijatiziranog tijela, samoće i voajerizma, paranoje hipernadgledanog društva te senzoričkog pogoršanja slike prouzročene današnjom tehnologijom.

Autori: Periods of space, Thomas Hochwallner; SIRENEN, Nicolaj Kirisits; Underneath the skin another skin (Object A), Patrícia J. Reis; Sanchi – a drifting inferno, Franz Schubert; Real Mirror, Daniela Weiss AKA LITTO

Više o ovogodišnjem Festivalu: http://www.animafest.hr

Izložbu možete pogledati svakodnevno od 12-20 h, do 8. lipnja 2019.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :  

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr