Izložba Valerije Djanješić u galeriji Šira

Zadovoljstvo nam je pozivati Vas na otvorenje samostalne izložbe Valerije Djanješić pod nazivom “Valerija kao mjerna jedinica prostora” u galeriji Šira, u  petak, 25. rujna 2020. u 19 sati.

Iz predgovora izložbe:

“Radom 'Valerija kao mjerna jedinica prostora' propitujem svoja fizička, mentalna i emocionalna stanja u formi vizualnog monologa prikazujući ih kroz suživot i borbu četiri različite Valerije. Iza svake se špijunke nalazi po jedan životni prostor u kojem obitava jedna Valerija  i ponaša se sukladno okruženju prostorije u kojoj boravi, odražavajući tako jednu njezinu karakternu osobinu. Sa glavnom Valerijom, onom koja u pojedinoj prostoriji boravi cijelo vrijeme, povremeno u interakciju stupaju Valerije iz drugih prostorija (videa) u pokušaju da je ometu u zatečenoj radnji, poremete planove ili nametnu svoj stav. Drugim riječima, da korigiraju njezine 'mane'. Iako su tematski i vizualno povezani, svaki video može funkcionirati zasebno ali kompozicija od sva četiri videa – djelo je koje se odvija simultano, pružajući promatraču mogućnost „hvatanja“ cjelokupne radnje obilaskom oko objekta i promatrajući  video-sadržaj  iza svake špijunke. U trenutku vremena u kojem živimo, kada virtualno sve više zamjenjuje stvarno, distanca se pretvara u imperativ, a životni prostor sve više se sužava na 'svoja četiri zida' -pokušavam što dublje prodrijeti u srž svoga bića, upoznati sva svoja lica i naučiti živjeti u skladu s njima.”

Valerija Djanješić

Valerija Djanješić (r.1996., Zagreb) diplomantica je Akademije likovnih umjetnosti- odsjek Likovne kulture; smjer Nastavnički, usmjerenje Kiparstvo u klasi Vlaste Žanić. U svojim radovima bavi se propitivanjem prostora. Pojednostavljivanjem vizualnih elemenata naglasak stavlja na sinergiju emocionalnog i tjelesnog.

Sudjelovala je na više grupnih izložbi i projekta, među kojima je projekt “Matrice – prostor slobode” u čijem je sklopu realiziran performativni rad “Olik” (Galerija SC, ZG, 2019.), prostorna instalacija “Selidba” nastala u sklopu izložbe VGA 01 «Čovjek i prostor - razotkrivanje relacijskih mehanizama djelovanja» (Galerija SKC, RI, 2019.), izložbe “Ususret salonu” (Galerija Šira, 2019.), “Promjena” (Karlovac, 2019.) te samostalna izložba “Teksturalni oblici” (KGZ Dubec, 2017.).

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-14 h, 16-20 h, subotom: 11-16 h) do 5. listopada 2020.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

Veselimo se Vašem dolasku!

DEPLIJAN IZLOŽBE (Link na PDF)