Nagrada filmu “Mačka je uvijek ženska”

Filmu „Mačka je uvijek ženska“ dodijeljena je nagrada za najbolji dokumentarac u 2019

Animirano-dokumentarni film Mačka je uvijek ženska o kiparici Mariji Ujević Galetović autorica Martine Meštrović i vanjske docentice na ALU Zagreb Tanje Vujasinović nominiran je u tri kategorije za nagradu Dokumetar, a osvojio je glavnu nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film u 2019. godini. Nagrada Dokumetar posvećena je valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma, a žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima:

“Stvaralačko iskustvo u različitim poljima autorice su iskoristile za intermedijalni pristup filmu, da bi ga u promišljanju granica dokumentarnog dovele na sam rub esejizma. Na formalnoj razini filmski medij korespondira sa stvaralaštvom portretirane umjetnice Marije Ujević-Galetović, suptilno provlačeći pitanje statusa žena na umjetničkoj sceni, čega su autorice neodvojiv dio.”

Ovo je filmu 12. nagrada do sada.

Poveznica na članak:

https://www.dokumentarni.net/2020/09/19/odrzane-premijerne-nagrade-dokumetar-macka-je-uvijek-zenska-najbolji-film-tri-nagrade-za-na-vodi/?fbclid=IwAR30SHSeWt0HFhID6KSYpsWmuhnZWAnEsOQCHrvpv__mueybLNFVSFG41WE