Umjetnost u zajednici

Nastavak projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’

Izložba u prostorima Pallas Projects/Studios, Dublin i online konferencija, 5. listopada 2020.

Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ zasnivao se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon). Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ voditelja Maje Flajsig i Josipa Zankija preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse.

Nakon provedenih više etapa istraživanja, održanog stručnog izlagačkog skupa te izložbe, najavljujemo izložbu u Dublinu u prostorima Pallas Projects/Studios, uz predstavljanje projekta putem YouTube kanala Pallas Projects/Studios u četvrtak, 8. listopada u 15 h, uz razgovore sa sudionicima i kustosima.
Predstavljaju se dvije etape istraživanja na Velebitu u Nacionalnom parku Paklenica, odabranom zbog ideje o zemaljskom raju koje je naivno slikarstvo opetovano tražilo.

Na Velebitu su studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Marta Dijak, Ante Dujmović i Luka Tomić pod vodstvom multimedijalnog umjetnika Marka Cullena i profesora pri ALU, dr. sc. Josipa Zankija sudjelovali u radionici stvaranja site specific umjetničkog rada u prirodnom okolišu Velebita.

Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Maja Rožman vodila je radionicu tiska na drvetu sa studentima Jelenom Bogdanić, Klarom Burić, Dorianom Pacakom i Lukom Tomićem koji su svoju reinterpretaciju manifesta Udruženja umjetnika Zemlja uzeli kao polazište umjetničkog istraživanja.

Organizator projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Filozofskim fakultetom  Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije u okviru programa Kreativna Europa, Ureda za udruge RH, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Grada Zadra, Turističke zajednice općine Starigrad, Planinarskog društva Paklenica, Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i TuristHotela.

Link na više informacija o izložbi: http://pallasprojects.org/project/exhibition-the-art-in-the-community-redefining-heritage-of-the-association

Vijest s web stranice: http://www.hdlu.hr/2020/10/nastavak-istrazivackog-dijela-projekta-umjetnost-u-zajednici/