Helena Rubčić: “0.25”

Zadovoljstvo nam je pozivati Vas na otvorenje pozivne  izložbe  akademske kiparice Helene Rubčić, alumne ALU, pod nazivom “0.25” u galeriji Šira, u ponedjeljak 21.12. 2020. u 19 h.

Iz predgovora izložbe:

"Suočavanje s konformizmom, usklađivanje višestrukih društvenih uloga koje svakodnevno igra i slobodno otpuštanje onog aspekta identiteta kojeg smatra autentičnim – a kojeg izražava u privatnim tekstualnim zapisima – mjesto je središnje dinamike Rubčićina rada. Proces pisanja, bilježenja i ilustriranja misli u maniri struje svijesti u svakodnevici umjetnice ima gotovo terapeutsku funkciju; on pretpostavlja prostor slobode, iskrenosti i sigurnosti, podjednako promišljanja i afektivnosti, no ujedno postaje najintimnijom jezgrom koja ne smije biti viđena, koja postaje tajna te koja stoga podliježe autocenzuri šaranja, križanja i brisanja. Izlaganje fragmenata dnevničkih zapisa, osobnih bilježaka, rokovničkih obaveza i skica kolažiranih u kakofoniju teksta tako predstavlja trenutak ogoljavanja. Ono nastupa kao proboj potrebe za jasnom komunikacijom i odbacivanjem straha od nepotpune tuđe percepcije i iskrivljene slike identiteta koje bi ista komunikacija mogla prouzročiti...."

Helena Rubčić  diplomirala je 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo. Dvije godine za redom pohvaljena je za uspješan rad tijekom akademske godine, a dobitnica je i nagrade akademskog vijeća ALU najuspješnijim diplomantima.

Sudjelovala je na više grupnih izložbi - međunarodna žirirana izložba GrisiaYouth  na kojoj joj je EnterArt Foundation Berlin dodijelio drugu nagradu za rad -2017. godine,  sudjelovala je na izložbi ,,Venientes'' – 34. Salon mladih - Panoptikon u Galeriji Šira 2018. godine, dvije godine za redom sudjeluje na žiriranoj izložbi finalista za nagradu ,,Zlatna lubenica'' u galeriji SKUC- Pula (2019. i 2020. godine), sudjelovala je i na međunarodnoj izložbi TransForm Action u Muzeju suvremene umjetnosti – Ljubljana, 2019. godine. Do sada je imala četiri samostalne izložbe u Zagrebu, Karlovcu i Rovinju, a dvije javne skulpture postavila je u sklopu projekta ''Svijetle pruge'' u Bjelovaru.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-14 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 15.siječnja 2021.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

POZIVNICA (Link na JPEG)