Tanja Dabo: Usputno zlo

Umjetničko-istraživački projekt / 7. 1. 2021.

U umjetničkom istraživanju „Usputno zlo“ umjetnica Tanja Dabo istraživala je i dokumentirala dokaze/materijalne činjenice izražavanja zla koje nas svakodnevno okružuje u javnom prostoru, na javnim površinama i ulicama naših gradova i sela.

Usputnom zlu svjedočimo kroz medijske napise, ali i dok šećemo gradom, na zidu škole, na javnim spomenicima, na nekim usputnim zidovima. To je zlo nastalo usput, pod školskim odmorom, prije nogometne utakmice, za vrijeme popodnevne dokolice. Istraživanje proizlazi iz zastrašujuće činjenice da se danas zlo događa tako usputno, da je postalo prihvatljivo i da se nitko sustavno ne brine o tome, pa niti o njegovom uklanjanju iz javnog prostora.
 
Umjetničko istraživanje „Usputno zlo“ bavi se društvenom pojavom u kojoj se zlo, usmjereno protiv drugog čovjeka, koje bi zdravorazumski trebalo biti spriječeno, osuđivano i neprihvatljivo, a njegovi počinitelji educirani, ipak svakodnevno događa u javnom prostoru i to sve više, sve češće i sve drastičnije. Blagonaklonost društva i sustava spram takvih poruka dovodi do sve veće normalizacije nasilja na svim razinama društva. Usputno zlo samo je u svojoj formi (naizgled) usputno. U stvarnosti, ono je alat za postizanje straha u društvu u kojem nitko nije siguran, niti zaštićen, osim nasilnika.

Više o projektu na: https://vizuraaperta.wixsite.com/vizuraaperta/usputno-zlo

Vijest s web stranice: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=101860