Daniel Kovač u Galeriji KIC

Izložba Daniela Kovača, HUMORESCUE/THIS MACHINE KILLS FASCISTS, KIC Galerija na katu, Preradovićeva 5, 16. 4. – 1. 5. 2021.

Otvorenje je u petak, 16. travnja 2021. u 19 sati.

Daniel Kovač iz svoje sigurne pozicije građanina Europe, bijelca, obrazovanog,  kreativnog i zaposlenog unutar sustava bavi se politikom u dozvoljenim kodiranim jezicima unutar kojih se osjeća udomaćen, moćan i zadovoljan. Kiparstvo koje u ovom radu pokazuje društveno je angažirano kroz nadahnuće političkim konstruktom koji se do sada pokazao kao najsavršeniji, demokracijom i njezinom hijerarhijom.  Uzimajući tlocrt stola za kojim sjedi zastupnik u Europskome parlamentu, Kovač formira apstraktni motiv kojem daje giljotinastu formu s oštricom na donjem rubu, dok su s druge strane apstraktni motivi forme temeljeni na pogledu iz ptičje perspektive na izbjeglice s prslukom i tijela koje pluta.

Multipliciran, taj je motiv ništa drugo negoli grafički apstraktni znak u čijoj srži je sudbina jednog prognanog ili zabludjelog ili fanatičnog ljudskog bića koje hipnotizirano slikom europskog stila življenja ne bira cijenu kako u toj slici ostaviti aktivniji trag.

Izvrtanje perspektive i iznalaženje reda u njenoj transfiguraciji volumena prisutno je u njegovu radu od samoga početka. Tema kojom se u ovom radu bavi, moć pisaćeg ili zastupničkog stola i posljedice koje isti može imati na sudbine mnogih, i njegova je osobna priča iznalaženja nekog karmičkog opravdanja za svoju poziciju unutar sustava koji neminovno nekima oduzima, i s druge strane nekima daje. (Emil Matešić)

Daniel Kovač (1966., Subotica), osnovnu i srednju školu MIOC-a (Matematičko informatički obrazovni centra) polazi u Zagrebu. Napušta studij arhitekture te upisuje ALU (Akademiju likovnih umjetnosti) u Zagrebu na kojoj i diplomira kao profesor likovne kulture. Na umjetničku scenu izlazi početkom ’90 - ih godina prošlog stoljeća skulpturama i instalacijama koje propituju i nalaze nadahnuće u istraživanju odnosa perspektiva i prostornih dimenzija. Radi u apstraktnom jeziku bez ograničenja unutar formi često nadopunjujući elementarni izraz skulpture kao tijela u prostoru s raznim drugim formama. U posljednjim godinama razvija autorski jezik društveno odgovornog autora koji svojim radom propituje poziciju suvremenog čovjeka razapetog između osnovnih humanističkih načela bivanja čovjekom i manipulacijom unutar tih vrijednosti. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja od kojih se ističu Velika nagrada Triennala hrvatskog kiparstva i nagrada Virtualnog muzeja Dotrščine. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

S web stranice: https://www.kic.hr/program/galerija-na-katu/daniel-kovac-humorescue/