Josip Rončević: IZGRADITI BROD

Izložba Josipa Rončevića pod nazivom Izgraditi brod održat će se od 29. travnja do 13. svibnja 2021. u Galeriji Matice hrvatske (Ulica matice Hrvatske 2) u Zagrebu.

Iz predgovora (Anđela Tenšek):

Već dugo želim napraviti brod. Nemam nikakvog znanja, resursa, mjesta ni vremena, ali takav megalomanski izazov me tako privlači; trebala bih istraživati kako, snalaziti se za materijale, raspitivati se kod iskusnih ljudi, kontinuirano griješiti, ponavljati, ispravljati se. U konačnici, testirati vlastite granice sposobnosti. Za mene, brod nije ono što je za ribara ili sanjara o putovanju, pa ni o plovidbi starih Grka ili otkrivanju novih svjetova. Za mene, brod je vrhunac iživljavanja vlastitog stvaralačkog nagona. Zamisli: od ničega stvoriš cijeli brod! (...)

Josip Rončević rođen je 1991. godine u Zadru gdje je završio gimnaziju. U Zagrebu je 2015. diplomirao na Grafičkom fakultetu, a iste godine upisao slikarski odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je u uredništvu studentskog časopisa Skica. Tijekom studija dobio je nekoliko priznanja za svoj rad, a 2020. diplomirao na slikarskom odsjeku u klasi profesora Igora Rončevića s pohvalom iz latinske klasifikacije summa cum laude.

Izlagao je na tri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi, od kojih se mogu istaknuti Oni odlaze: izložba završnih radova Slikarskog Odsjeka ALU (Gliptoteka HAZU), Igra sporta i umjetnosti (HDLU, Zagreb), Erste fragmenti 16 (Lauba, Zagreb) i 35. salon mladih (HDLU, Zagreb) pri kojem je sunagrađen „Nagradom Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku“. Član je HDLU-a.

Izložbu možete pogledati na dan otvorenja 29. travnja od 17:00 do 22:00 h, a dalje do 13. svibnja u radnom vremenu galerije (pon-pet 13 – 17 h I sub 10 – 13 h). 

Unutar prostora galerije obavezno je nošenje zaštitne maske.

KATALOG (Link na PDF)