Grafika - umjetnički koncept i istraživanje

Međunarodna radionica red. prof. Tanje Dabo „UMJETNIČKI KONCEPT I UMJETNIČKO ISTRAŽIVANJE U PODRUČJU GRAFIKE“ za nastavnike i studente FLU Beograd

U sklopu Erasmus+ virtualne mobilnosti red. prof. Tanja Dabo održat će 13. 5. 2021. međunarodnu radionicu „UMJETNIČKI KONCEPT I UMJETNIČKO ISTRAŽIVANJE U PODRUČJU GRAFIKE“ za nastavnike i studente Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu. 

Radionica tematizira dihotomiju pojmova „grafika kao alat“ / „grafika kao cilj“, te će pružiti uvid u mogućnosti suvremenog umjetnički koncepta, kao i u procese umjetničkog istraživanja u grafici. Umjetničko istraživanje postupak je koji  u većem ili manjem opsegu prethodi svakom umjetničkom djelu, uključujući i grafičke radove, iako često nije vidljiv ili prepoznat kao važan. Istraživanje se može usredotočiti na materijale i procese i / ili na koncept, a rezultira novom spoznajom koja sintetizira umjetnički koncept i rezultate istraživanja. Poput znanstvenog istraživanja, i umjetničko je istraživanje planirano, sustavno, kontrolirano, iskustveno i kritičko ispitivanje odnosa između pojava, kako se znanstveno istraživanje često definira. Radionica će pružiti uvid u koncepte i umjetnička istraživanja suvremenih umjetničkih djela nastalih u mediju grafike, te s polaznicima propitati mogućnosti i ograničenja ovog medija.