1. studentsko trijenale ILUSTRACIJE

Poštovani,

čast nam je pozvati Vas na otvorenje skupne izložbe 1. studentsko trijenale ILUSTRACIJE.

Otvorenje izložbe u petak 4. lipnja 2021. u 20 sati.

Izložba studentskih radova u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Umjetničkom akademijom u Splitu i Akademijom Marie Curie - Skladowska u Liblinu (Poljska)

Art room  - Centar za mlade Bunker

Ulica Savke Dabčević Kučar 8

Samobor

Izložba je otvorena do 25. 7. 2021.

IZAZOVI ILUSTRACIJE

Ilustracija se decenijama borila za svoje ravnopravno mjesto među brojnim izrazima u modernoj i suvremenoj umjetnosti. Ubrzani razvoj tehnologije konačno je ilustraciji omogućio da ravnopravno dijeli tehnike, medije i izraze donedavno nezamislive autorima sklonima naraciji, metafori i interpretaciji teksta ili određene teme. Tako ćemo danas u suvremenoj ilustraciji susresti sve moguće likovne tehnike, od crteža i grafike, od slikarstva do fotografije, skulpture ili digitalnog, virtualnog crteža. Ilustraciju ćemo tako naći u knjigama, na našim pametnim telefonima, na kompjuterima, u obliku igrica, na televiziji, u kazalištu, na brojnim bilboardima s plakatima i na nebrojenim reklamnim mjestima od etiketa do golemih ekrana.

Zato je bilo očekivano da će ilustracija naći svoje mjesto na Akademijama likovnih umjetnosti, gdje kroz razne kolegije studenti mogu upoznati različite ilustratorske pristupe obradi i interpretaciji određenih tema. Na zagrebačkoj Akademiji pokušavamo kroz kolegije ilustracije povezati ilustratorske zadatke i izazove s likovnim jezicima koje studenti razvijaju u svojim klasama s mentorima. Ne gledajući na ilustraciju kao jedan potpuno izdvojeni segment umjetnosti, pružamo mogućnost osobnog i kreativnog pristupa. te realizacije koje studentima omogućavaju punu slobodu tako neophodnu u umjetničkom izrazu.

Takvom pristupu nastavi ilustracije uvelike pomaže projektna nastava koja je povezana s konkretnim zadacima i natječajima koji dolaze unutar ali i izvan Sveučilišta. Naišli smo na veliki interes studenata za suradnju triju Akademija (likovna, dramska i muzička) gdje u sklopu kolegija ilustracija studenti kreiraju plakate za predstave, programske knjižice i ostali grafički materijal. Tu je bilo i vrlo bitno ilustriranje članaka o budućnosti Hrvatske za Večernji list (izdana je i knjiga sa studentskim ilustracijama) , natječaji za Svjetski festival književnosti, kalendar Croatia osiguranja i slično.

Nadamo se da će i ova trijenalna izložba ilustracija studenata likovnih akademija, doprinjeti interesu za ovaj rastući segment suvremenog likovnog izraza.

red.prof.art Svjetlan Junaković

Više o izložbi: https://www.samobor.hr/bunker/1-studentsko-trijenale-ilustracije-n6947