Restauratorska praksa OKIRU

Kaptol Zagrebačke nadbiskupije - za studente 2. godine kiparskog smjera Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina

Već tradicionalna restauratorska praksa za studente 2. godine kiparskog smjera Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina uz voditeljstvo red. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih i doc. mag. art. Ane Božičević održava se ove godine ponovno u prostorima zagrebačkog Kaptola u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Unatoč stradanjima u potresu, Zagrebačka katedrala opet je domaćin restauratorske prakse koja se od 2010. godine obavlja na umjetninama iz fundusa Dijecezanskog muzeja. Prošle godine iz sigurnosnih razloga pristup tom dijelu povijesnoga Zagreba nije bio moguć, ali se situacija očigledno mijenja u pozitivnom smislu.

Studenti će od 31. 5. do 4. 6. izvoditi mjere preventivne zaštite, dokumentirati će  i istraživati nekoliko odabranih drvenih polikromiranih skulptura iz bogatog fundusa Dijecezanskog muzeja koje su do sada bile nepoznate, neistražene i nevalorizirane.

Nekima od studenata to je prvi radni susret s umjetninama, a rad i učenje in situ dragocjeni su za stjecanje mnogih interdisciplinarnih iskustava i znanja potrebnih u konzervatorsko-restauratorskih struci.

red. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih 

viša konzervatorica-restauratorica za polikromiranu drvenu skulpturu