Lucia Labas: Kreativne mogućnosti

Otvorenje izložbe Lucia Labas: Kreativne mogućnosti proizašle širenjem stanja slobode > percepcija i promatranje kao ko-kreiranje stvarnosti u nedjelju, 20. 6. 2021. od 20 do 22 sata u Pogonu Jedinstvo (velika dvorana). Izložba traje: 10. 6. - 24. 6. 2021.

Umjetnica Lucia Labas u velikoj dvorani Jedinstva izlaže ambijentalnu instalaciju kojom se istražuju kreativnost i kreativni procesi.

Na izložbi će biti predstavljena ambijentalna instalacija sačinjena iz umjetničkih i znanstvenih objekata te materijala - rezultata proizašlih kroz umjetničko interdisciplinarni projekt Istraživanje kreativnih mogućnosti širenjem stanja slobode: percepcija i promatranje kao ko-kreiranje stvarnosti. Voditeljica projekta i autorica programa je vizualna umjetnica dr.art. Lucia Labas te je izložba realizirana u kolaboraciji sa dolje navedenim suradnicima**.
Projektni cilj je, i tijekom istraživanja te na samoj izložbi, potaknuti osviještenje bitnosti ljudskih aspekata poput fokusa, kreativnosti, misaonog procesa, stvaralačkog potencijala, koncentracije, obraćanja pozornosti, probuđenosti uma, sposobnosti usredotočenja, kontrole nad vlastitom svjesnošću, odgovornosti i ostalih elemenata "inteligencije ujedinjenja", čime je sinkrono inovacijski prošireno stanje slobode s iznimnim neuobičajenim kreativnim mogućnostima.
Projekt istražuje kreativnost i kreativne procese, kroz mogućnosti, sisteme i umjetničke ishodišne objekte fenomena percepcije i promatranja, u kontekstu ko-kreiranja stvarnosti. Istražuje percepciju te sinkronicitete vezane za pojam "svijesti" i za modele korelacije i komunikacije sa svijetom. Budući da se projekt bavi istraživanjem kreativnog procesa te dubinski ulazi u sinergijsko polje umjetničkog stvaranja na inovativan interaktivan način, naglašava se kako su ovakvi umjetničko-istraživački projekti značajni za opažanje i spoznavanje misterija umjetnosti, te za što šire i snažnije penetriranje same umjetnosti u konvencionalni prostor.
Esencijalna postavka ovog istraživanja jest da svatko od nas ko-stvara stvarnost, umjesto da bude nešto "izvan" u fizičkom svijetu - stvarnost ne uključuje samo subjektivni mentalni svijet "ovdje", već stvarnost ne može postojati u svom sadašnjem obliku bez ljudske svijesti. Promatranjem svijeta svaki je promatrač uronio u stvaranje odnosno svatko od nas ko-stvara stvarnost.
Među ostalim temeljnim ciljevima projekta također je i spajanje različitih umjetničkih oblika, poput slikarstva, video radova, fotografije, instalacija, kolaža, objekata, zvuka, naljepnica..te drugih umjetničkih izraza u fuziji sa ritualnim formama, mističnim komponentama i teoretskim promišljanjem kroz postavku - "misao kao kreativni čin".
Ovo je projekt koji je posvećen kreativnim aspektima ljudskog bića, projekt koji traje, regenerira se i nadograđuje – izložba će stoga predstaviti kompleksno čudesno istraživanje i inspirirati na otvaranje nekih od vrlo uzbudljivih relevantnih koncepata i pitanja kojima se projekt bavi, poput: Kako potaknuti promjene za one koji žele doživjeti perceptivno više?; Kako konstruirati individualna iskustva i opcije koje svima omogućuju kreativni/ inventivni potencijal?; Kako pristupiti istraživanju dimenzija izvan (iza) percepcije 5 osjetila (dimenzije izvan (iza) tijela i uma)?; Kako potaknuti, podržati i izraziti vlastitu autentičnost, jedinstvenost i unikatnost?....

Voditeljica projekta i autorica izložbe: dr.art. Lucia Labas, vizualna umjetnica

**Suradnici:
dr.sc. Josip Zanki, vizualni umjetnik i antropolog
dr.sc. Enes Quien, povjesničar umjetnosti
Joža Izidor Kesak, str.spec.ing. IT, fotograf i snimatelj
Hrvoje Dumančič, akademski kipar
Velibor Mačukatin, akademski kipar
Filip Pacak, bacc audio produkcije/ tonski tehničar

Molimo korisnike i posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera - dezinficiraju ruke, drže fizički razmak i obvezno nose maske u prostorima Jedinstva i oko njih onda kada fizički razmak nije moguć. Ukoliko imate respiratorne probleme ili povišenu tjelesnu temperaturu, molimo vas za posebnu pažnju prema drugima te da nam se na programu pridružite kada oni prođu! Zdravlje nam je uz umjetnost i kulturu na prvom mjestu, pa vas molimo da pazite na sebe i druge te najljepše zahvaljujemo!

Više vidjeti na: https://www.pogon.hr/program/lucia-labas-kreativne-mogucnosti-proizasle-sirenjem-stanja-slobode-percepcija-i-promatranje-kao-ko-kreiranje-stvarnosti/