M. Rožman dobitnica nagrade na MTG'21

Maja Rožman dobitnica Priznanja MTG ’21 na Međunarodnom trijenalu grafike u Krakowu

vrijeme: 26.06.2021. – 31.07.2021.

mjesto: Krakow, Poljska

url: https://triennial.pl/en/artists-selected-to-the-main-exhibition-of-the-mtg-2021/

Hrvatska umjetnica Maja Rožman je odlukom međunarodnog žirija u sastavu Sean Caulfield (Canada), Grzegorz Hańderek (Poland), Olivia Niţiş (Romania), Marta Anna Raczek-Karcz (Poland) te Diane Victor (RPA) osvojila Posebno priznanje MTG ’21 na Međunarodnom trijenalu grafike u Krakowu ciklusom linoreza „Studije podsvjesnog / Studies of Subconcience“.

Umjetnica nas, zapravo, podsjeća kako granice između znanosti i umjetnosti nipošto nisu i ne mogu biti posve jasno definirane. I doista, u kolikoj mjeri znanost može biti umjetnička a umjetnost znanstvena? Uloga svojevrsna posrednika između ovih dvaju, samo na prvi pogled posve različitih čovjekovih djelatnosti neprijeporno pripada mašti, a upravo je mašta fenomen kojega Maja Rožman u svojem stvaralaštvu kontinuirano osvještava te potom dosljedno i na dojmljiv način tematizira. Na ovim, dakle, grafikama – u tematskom i sadržajnom smislu -  fizika koegzistira s metafizikom, realno s nadrealnim, racionalno s iracionalnim a svjesno s podsvjesnim. Umjetnica sugerira kako složeni putevi što vode k spoznajama, umjetničkim i znanstvenim podjednako, nužno sadrže sve spomenute odrednice; svakoj ideji uvijek prethodi mašta. (iz teksta Vanje Babića o ciklusu radova).

Međunarodni trijenale grafike u Krakovu datira iz 1966. godine te slovi za jednu od najpoznatijih i najprestižnijih grafičkih manifestacija u svijetu.

Ovogodišnje izdanje „MTG 2021: Dissonant Futures“ predstavlja 74 umjetnika izabranih iz 23 zemlje svijeta: Australije, Belgije, Brazila, Kanade, Kine, Hrvatske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Izraela, Italije, Japana, Meksika, Norveške, Poljske, Rusije, Srbije, Ujedinjenog kraljevstva, Ukrajine i SAD-a.

Tema trijenala prepoznaje umjetnice i umjetnike kao „senzibilizirane promatrače“ i „senzibilizirane pripovjedače“ stvarnosti koja nas okružuje, a njihova djela kao odbljeske i zapise o duhu vremena u kojem stvaraju. U kontekstu promišljanja o raznim vizijama budućnosti koja se nameću posebice u današnje doba, umjetnici su pozvani da propitaju ideje i vizije budućnosti, bilo u geografskom, kulturnom, povijesnom, socijalnom ili drugom smislu. Iako svi živimo u globalnom selu, ono se sastoji od lokalnih farmi koje imaju vlastitu povijest, specifične narative i načine za suočavanje s izazovima svakodnevice, kao i vlastite vizije kojima možemo oblikovati budućnost.

Izložba traje od 26. lipnja do 31. srpnja 2021., a održava se u Nowa Huta Cultural Centru, Kraków, Poljska.

Maja Rožman (Zagreb, 1981.) je diplomirala 2006. godine na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Studijski se usavršavala na  Akademijama u Salzburgu (Austrija), Budimpešti (Mađarska) i Krakowu (Poljska), a kao resident artist boravila na na brojnim renomiranim umjetničko-rezidencijalnim programima u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji i Turskoj. Od 2003. do danas ostvarila je 23 samostalne izložbe te sudjelovala na preko 100 skupnih žiriranih izložbi natječajnog i pozivnog karaktera u zemlji i inozemstvu. Djela su joj uvrštena u više domaćih i međunarodnih muzejsko-galerijskih i kolekcionarskih zbirki, a za svoj je rad primila više priznanja i nagrada, od kojih se ističu međunarodne nagrade Essl Award CEE i VIG Special Invitation iz 2011. godine te Nagrada HDLU-a na 6. hrvatskom trijenalu grafike u organizaciji Kabineta grafike HAZU iz 2012. godine.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2007. godine. Živi u Zagrebu, gdje i radi kao docentica na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti.