Tara Beata Racz i Manuela Pauk: "Žabe"

U srijedu, 18. 8. 2021. u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku otvorit će se izložba Manuele Pauk i Tare Beate Racz, pod nazivom „Žabe“. Izložba će prikazati Prostornu instalaciju Manuele Pauk i ulja na platnu velikih dimenzija Tare Beate Racz. Ono što spaja ove dvije umjetnice je motiv kornjače. Na instalaciji Manuele Pauk prisutno je više stotina kornjača od terakote, a na slikama Tare Beate Racz u ekspresivnim, psihodeličnim bojama prikazane su morske kornjače. Naslov izložbe odnosi se na činjenicu da se u Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu kornjače ponekada nazivaju „žabe“.

 „Sklad u formalnom neredu ili nepravilnosti, karakteristika je koju dijele ove Tarine slike i Manuelina kiparska instalacija, sugerirajući postojanje više, na prvi pogled neprimjetne, harmonije u stvarnosti.“ piše autor predgovora izložbi, Feđa Gavrilović.

Tara Beata Racz rođena je 1991. u Zagrebu. Godine 2016. diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu. Godine 2019. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na 5. bijenalu slikarstva dobila je HPB nagradu za mladog umjetnika.

Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Na 40. splitskom salonu  bila je među pet finalista za nagradu Salona.

Izložba se može vidjeti do 6. 9. 2021.