Mia Maraković: IZLAZAK

Otvorenje samostalne  izložbe alumne ALU- Mije Maraković pod nazivom “Izlazak”, koje će se održati u ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine u 19 h u galeriji Šira.

Iz predgovora izložbe:

“Tko je autor ovog rada? Kako je nastajao? Pitanja su koja se nameću dok stojimo pred umjetničkim djelom, finalnim proizvodom izloženim u tradicionalno sterilnom galerijskom prostoru, izdvojenim iz svog prirodnog okruženja i odvojenim od tvorca. Često o autoru ne znamo više od teksta koji nam je uručen na izložbi. Lijepo napisanog, ispoliranog i pročišćenog teksta. Okrećući se od dovršenog i stavljajući naglasak na proces, mijenu, promišljanje, kontinuitet, Mia Maraković svojim djelima pristupa na drugačiji način, preispitujući sebe i umjetnost koju stvara. Intervenira u zadani medij i nadograđuje ga, mapirajući tako svoju realnost na nekoliko razina, transformirajući neželjene knjige i bolne uspomene u dnevnike. Mjestimično prozračan spoj književnosti i likovnosti pretače se u crnilo brutalne doslovnosti, neposrednosti i autorefleksije.”

Petra Šarin

O autorici:

Mia Maraković diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu godine 2018. te stekla zvanje Magistre edukacije Likovne kulture. Do sada je ostvarila jedanaest samostalnih izložbi  i sedamdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Rektorove nagrade 2016.godine za projekt „Život  ispod Sunca“, 2017. godine  posebne nagrade u sklopu izložbe „Student International Art Biennal“  u Makedoniji, te 2018. treće nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja. 2018. godine nagrađena je pohvalnicom Vijeća ALU Zagreb kao najuspješnija studentica u  akademskoj godini 2017./2018. Voditeljica je likovnih radionica za djecu i odrasle u Rovinju (Centar Mare), Srebrenici (Udruga Cesvi i Omladinski centar Srebrenica), Potočarima (Internat za djecu iz Srebrenice i Udruga hendikepirane djece i omladine Leptir), Graditeljskoj srednjoj školi Čakovec, Zagrebu (Centar za kulturu i informacije Maksimir), Požegi (Kaznionica za žene), Turopolju (Odgojnom zavodu Turopolje) i u Zagebu (Pravni fakultet, smjer Socijalni rad)- 2016., 2017. i 2018. godine. Ostvarila je tri privremene  javne instalacije: „Drvo obilja“, „Tunel dobrih želja“, 2016. godine i “Češljaj me” 2018. Sudjelovala je na  Četvrtoj konferenciji međunarodne ekspresivne umjetničke terapije kao i na istoimenom treningu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu  2018. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 14.09. 2021.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira :

 https://www.facebook.com/GalerijaShira/

 http://www.shira.alu.hr