Tanja Dabo: OPROST

Izložba “Oprost” umjetnice Tanje Dabo dolazi u “Murai”

U subotu, 11. rujna 2021., Tanja Dabo, multimedijalna umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u Kreativno edukativnom centru održat će izložbu i artist talk.

Tanja Dabo, multimedijalna umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u Kreativno edukativnom centru održat će izložbu i artist talk.

U svom radu bavi se temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica i institucija, individualnog spram kolektivnog, nametnutih očekivanja i slično. Selektorica je nekoliko filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, te autorica nekoliko izložbi. Dobitnica je 9 nagrada i priznanja za svoj rad u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Kreativno edukativni centar Murai dolazi dvodnevni kulturno – umjetnički program Tanje Dabo „ Oprost“ i „Privatni život, javna umjetnost“.

Najprije Vas očekuje artist talk „Privatni život, javna umjetnost“ na kojem u formi predavanja autorica  govori o aspektu odnosa privatnog i javnog u umjetničkim radovima. Kroz prikaz vlastitih radova govori o iskustvu kako osobno polazište učiniti općom temom u kojoj se mnogi mogu prepoznati i s kojom se mogu identificirati, o granicama između intimnog i osobnog, te na koji se način u umjetnosti izraziti osobno, a ne zakoračiti u banalizaciju intime vlastitog života.

Nakon artist talka publika je pozvana na aktivno sudjelovanje u izložbi „Oprost“.

„Oprost“ je participativno umjetničko djelo koje u kontinuitetu nastaje od 2010.g. do danas. Sastoji se od izlaganja mnoštva pisama i intimnih zapisa u kojima ljudi traže oprost od svoje majke za ono u njihovom odnosu za što misle da je nedorečeno, neoprošteno. Pisma i zapisi su anonimni, a sve grijehe za koje je tražen oprost autorica preuzima na sebe, prisvaja ih kao svoje i potpisuje ih svojim imenom, simbolički tako tražeći oprost od svoje majke.

Publika, koja je nakon predavanja „Privatni život, javna umjetnost“ senzibilizirana na privatni aspekt javne umjetnosti pozvana je anonimno u kutiju priložiti svoje pismo u kojem traži oprost od svoje majke. Njihova pisma bit će pridodana radu na nekoj drugoj izložbi, u nekom drugom gradu.

Vijest sa web stranice: https://pdcck.hr/murai/izlozba-oprost-tanja-dabo/