Nikola Vrljić: Opsada Oza

Nikola Vrljić: Opsada Oza

Krajem kolovoza (u petak, 16. 8. 2021.) u Galeriji Bačva Doma HDLU-a (Meštrovićevog paviljona) u Zagrebu otvorena je izložba suvremenog hrvatskog kipara Nikole Vrljića pod nazivom Opsada Oza. Riječ je o prvoj etapi izložbe koja će, nakon ove zagrebačke premijere, tijekom sljedeće godine biti postavljena u još niz hrvatskih muzejskih i galerijskih prostora. Na aktualnoj prvoj etapi izložbe Vrljić tako predstavlja sedam skulptura izvedenih dominantno od ekstrudiranog polistirena, poliuretana i akrilne smole, a ansambl koji čini Opsadu Oza su gigantska glava, odbjegle sfinge, avion, predimenzionirani rak te jedna sirena rokerica. Izložbu sam naravno, odmah po otvorenju posjetila. Bio je to moj prvi susret s Vrljićem u tom formatu, a njegove skulpture na mene su ostavile zbilja snažan dojam. Osim toga, sve skupa djelovalo je kao idealan trenutak da se upoznam s umjetnikom te doznam kako je ovaj projekt zapravo nastajao. Pitanje koje se za početak nametnulo samo od sebe bilo je – zašto se izložba zove Opsada Oza.

“Ne sjećam se točno odakle mi je došao naslov izložbe, ali Oz mi je bio dobar simbol za temu koja me zanima. Oz je zemlja, ali i lik iz dječjeg romana L. Franka Bauma iz 1900. To je čovjek koji je zapeo u istoimenoj čarobnoj zemlji gdje ga tretiraju kao vladara, a on (strukom cirkuski mađioničar!) koristi raskošne trikove da održi mit o sebi. U jednom trenu ga se razotkrije kao šarlatana i balon laži pukne, a on doživi olakšanje nakon pritiska održavanja napumpanog imidža” priča mi Vrljić i otkriva kako se nekako prepoznao u njemu ne samo kao kipar, nego osoba, muškarac, dijete, muž, prijatelj, a vjeruje i da nije jedini. Dodaje i kako pojam opsada sugerira mjesto, no u ovom slučaju to je mjesto i lik – osjećaj opsade zapravo njega samog. Ukratko, govori mi, tema je zapravo odnos vlastite moći i slabosti.

„U svom kurentnom ciklusu Opsada Oza, Nikola Vrljić se uz intrigantnu razliku koncepcijski i formalno drži pravca kojeg je zacrtala prethodna izložba Cirkus!. I narativ Opsade Oza zasniva se na značenjski labavo povezanim skulpturama koje, čak i ako ih se asocijativno ne poveže, odlično funkcioniraju i kao samostalna umjetnička djela. Umjetniku ova metoda omogućuje da osnovni narativ sada predstavljen u Galeriji Bačva, organski nadograđuje za izložbene etape koje  predstoje. […] U pogledu sadržaja Vrljić i nadalje ostaje najistaknutiji predstavnik figuracije u skulpturi svoje generacije, podjednako uvjerljiv u izvedbi muških, ženskih i životinjskih motiva. […] Naime, Vrljić je dočekan sa zadovoljstvom svih koji su strepili da je suvereno vladanje tradicionalno kiparskim umijećem nestalo s lokalne scene. Uistinu, Vrljić je još na samom početku karijere dao snažan doprinos naturalizmu u našoj skulpturi. To se podjednako odnosi na stamene, čvrsto osovljene, rabijatne muške likove ili vižljasto izvedenu animalnu plastiku. […] Rekao bih da upravo u materijalu izvedbe započinje Vrljićeva trenutna dekonstrukcija tradicionalnog kiparenja kojom će premostiti jaz između tradicionalnog i suvremenog izraza. Svoje recentne skulpture izvodi u polistirenskim pločama koje slaže u potrebnu visinu, a potom rezanjem oblikuje u ciljanu formu. […] Vraćajući se na semantičke slojeve Vrljićevog rada, kao i u prethodnim ciklusima, izražena je njegova sklonost grotesknom u sadržaju i oblikovanju. Mogli bismo reći da i izabrana tema Opsade Oza, što zvuči kao obračun s društvom spektakla, pogoduje razvijanju njegove sklonosti da u interpretaciji stvarnosti krene od ciničnog komentara.“

iz predgovora Branka Franceschija

BIOGRAFIJA UMJETNIKA:

Nikola Vrljić je rođen 1980. godine u Zagrebu, gdje je 2007. diplomirao na kiparskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti. Od 2003. godine izlagao je na ukupno 22 samostalne izložbe, a neke od recentnih su Građani u Galeriji Poola (2021.,Pula), Skup u Galeriji Antuna Augustinčića (2019., Klanjec), Odbjegli u Galeriji Josip Račić (2018., Zagreb). Više je puta nagrađivan na natječajima za javne radove i spomenike te je izveo  desetak javnih skulptura. Član je HZSU i HDLU. Živi i radi u Zagrebu.

Više vidjeti na web stranicama:

https://www.hdlu.hr/2021/08/izlozba-nikola-vrljic-opsada-oza/

i https://super1.telegram.hr/relax/sirena-rokerica-samo-je-jedna-od-famoznih-skulptura-nikole-vrljica-otkrio-nam-je-tko-je-zapravo-ona/