Ivona Jurić: Zatvoreni scenarij (izložba)

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe alumne ALU - Ivone Jurić pod nazivom “Zatvoreni scenarij” koje će se održati u ponedjeljak, 20. 9. 2021. godine u 20:30 sati u galeriji Šira.

Izložba će se održati u suradnji s Prirodoslovnim muzejom u Zagrebu, u sklopu izložbenog programa  Scene Amadeo.

Iz predgovora izložbe:

 “..Na novijim crtežima i akvarelima Ivone Jurić biljke često dominiraju u potpunosti. One su progutale svoj kontekst. Zakon njihova rasta postao je zakon kompozicije ovih ostvarenja. One su živi, mesnati, šareni, vitalistički ornament, sveprožimajući život koji se širi. Ipak, ne bih rekao da se ovdje izražava euforija rasta i energije u vječno veseloj afirmaciji sebe. Jer život kao takav ne poznaje ni veselje ni tugu. To je princip koji radi to što radi jer drugo ne može. Unatoč tome, ostaje sposobnost upravo naše svijesti (te bajke od koje sve započinje) da u tom principu pronađe smisao i ljepotu. Ivona Jurić zaista sjajno uspijeva pokazati dva pogleda na stvarnost – distancirano bilježenje njezinih zakonitosti i vješto isticanje privlačnosti svih boja i oblika botaničke raznovrsnosti..... Ono što Ivona Jurić nudi je senzibilno i suzdržano sudjelovanje u svijetu, a njezine slike, akvareli i crteži otisci su takve prisutnosti i poziv gledatelju na takvu prisutnost. Ako ih na taj način shvatimo, onda su komadići stvarnosti na njima dijelovi nas samih koje možemo prepoznati, s njima sjediniti svoje postojanje, te ga time malčice uljepšati.”

Feđa Gavrilović

O autorici:

Ivona Jurić rođena je 1987. godine u Zagrebu. Godine 2005. završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2010. godine u klasi profesora Duje Jurića. Tijekom studija boravila je tri mjeseca u Brnu, Češka. Godine 2014. ostvarila je rezidencijalni boravak Cite Internationale des Arts u Parizu, 2015.g. Air Kaunas u Litvi, a 2016. CEEC u Kini. Dobitnica je nagrade Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i za vrijeme izrade diplomskog rada. Dobitnica je Nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2013.g, Velike otkupne nagrade 7. hrvatskog triennala akvarela 2016. godine i Otkupne nagrade Kabineta grafike HAZU 2018.g.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

E-pozivnica (Link na PDF)

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 30. 9. 2021.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr