Međunarodna umjetnička radionica na ALU

U ponedjeljak 20. 6. 2022.  na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Ilica 85) održana je međunarodna umjetnička radionica pod nazivom „Grafički medij kao tema, predmet i ishod umjetničkog istraživanja“

Autorica i voditeljica: red.prof.mr.art.Tanja Dabo

Sudionici: profesori i suradnici s likovnih akademija iz Hrvatske i regije - umjetnici u području grafike

Međunarodna umjetnička radionica „Grafički medij kao tema, predmet i ishod umjetničkog istraživanja“ bavit će se pitanjima o grafici i grafičkom mediju koja tematiziram i u svojim radovima i u predavanjima: je li grafika cilj ili sredstvo (umjetničkog rada, izražavanja), ili oboje istodobno.

Grafički medij obilježen je kroz svoj povijesni razvoj mnogobrojnim odrednicama, od kojih su mnoge i danas prisutne. Poimanje grafike kao tradicionalne (a ne suvremene) tehnike, reproduktibilna svojstva grafike (naspram medija koji produciraju originalna umjetnička djela), zastarjeli i konzervativni (a ne suvremeni) tematski pristup mediju grafike točke su interesa koje otvaraju prostor za umjetničko istraživanje. Svojevrsna dekonstrukcija na tematskom planu (konceptualni pristup) i likovnom planu (grafička matrica kao predmet istraživanja, a ne samo nosioc likovnog prikaza) rezultira i grafikama koje se bave samima sobom, odnosno bave se medijem čije su same dio. Grafika na taj način postaje i sredstvo, ali i cilj umjetničkog promišljanja i djelovanja.

Na radionici će biti prezentirani umjetnička istraživanja i postupci koje provodim u grafici, propitujući je li grafika tema, predmet ili ishod umjetničkog istraživanja.

Međunarodna radionica „Grafički medij kao tema, predmet i ishod umjetničkog istraživanja“ namijenjena je profesionalnom usavršavanju umjetnika u umjetničkom području likovnih umjetnosti, grana grafika.

SUDIONICI RADIONICE

  1. Bianka Dobo, assistant lecturer, The Hungarian University of Fine Arts, Budapest, Graphics Department / Specialization in Graphic Arts
  2. Vladimir Milanović, doc., Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet likovnih umetnosti, Grafički odsek
  3. Anja Jerčič Jakob, Assistant Professor, MA in Graphics, University of Ljubljana, Faculty fof Education
  4. mr.art. Letricija Linardić, red.prof., Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Katedra za grafiku
  5. dr.sc. Maja Bosnar, vanredni profesor, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet likovnih umetnosti
  6. doc. Maja Rožman, Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti, Grafički odsjek
  7. doc. Igor Čabraja, Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti, Nastavnički odsjek
  8. Ivana Bajcer, umj. Sur. Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Katedra za grafiku
  9. Marko Dajak, str. sur., Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti, Grafički odsjek
  10. Dominik Vuković, str. sur., Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti, Grafički odsjek