Land Art, Earth Art, Earthworks

Umjetničko-znanstveni skup Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen od 5. do 13. listopada 2019.

Umjetničko-znanstveni skup Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen objedinit će umjetnike/ice i teoretičare/teoretičarke u višednevnom događanju na nekoliko lokacija in situ u suradnji s Gradom Ozljom i općinom Jakovlje te u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Muzeja suvremene umjetnosti.

Grad Ozalj će 5. i 6. listopada 2019. godine kao domaćin početka ovog umjetničko-znanstvenog skupa pružiti ono najbolje što ima – prirodu, tradiciju i gostoljubivost. Na dvjema lokacijama – Obrežu Vivodinskom i Loviću Prekriškom 5. i 6. listopada 2019. Ida Blažičko, Zvjezdana Jembrih, Alen Novoselec, Mirjana Vodopija, kao i studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Sara Grubić, Lucija Jelić, Petar Koši i Ana Maria Maravić izvodit će land art radove. Kod kapele Sv. Križa na Loviću Prekriškom 6. listopada 2019. u popodnevnim satima Lidija Bajuk i Stanko Kovačić priredit će glazbenu land art izvedbu. Uključivanjem dviju zapuštenih starih škola, nekoliko kapela, rijeke Kupe, stabala, livada, neba, zemlje, životinja i ljudi dobre volje – nastojat će se upozoriti na temeljne vrijednosti opstanka svih živih bića na ovoj Zemlji (ili kako ekologisti ističu – Zemljana jer navedena odrednica nema rasističko, specističko ni seksističko značenje).

Zatim će se 10. listopada 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti održati umjetničko-znanstveni skup (organizacijski odbor: Ida Blažičko, Nataša Ivančević, Zvjezdana Jembrih, Suzana Marjanić, Alen Novoselec) na kojem će sudionici/ice iz vlastite interpretativne vizure (vizualne umjetnosti, povijest umjetnosti, krajobrazna arhitektura, kulturna antropologija, glazbena umjetnost itd.) razmatrati suodnos z/Zemlje, antropocena i umjetničkih praksi. Početak skupa je u 10 sati, ulaz slobodan, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb.

Dvorac i Park skulptura Jakovlje bit će mjesta izvođenja land arta 12. i 13. listopada 2019. s partnerskom institucijom Kineskom akademijom umjetnosti (CAA) u Hangzhou. Voditeljica umjetničke radionice Biomimetika: priroda, prostor, umjetnost je doc. dr. art. Ida Blažičko u kojoj sudjeluju i profesori Yang Qirui, Zhang Haoguang i Zhang Run te osmero MA studenata koji će site-specific umjetničkim intervencijama oplemeniti Park skulptura Jakovlje.

Šezdeset i četiri skulpture Parka skulptura Jakovlje bit će domaćini i statisti lendartističkih intervencija i uprizorenja koje će izvoditi odabrani autori i studenti. Samotan prostor iza dvorca prigrlit će sve one autore koje njegova šarmantna jesenja pozornica može privući na lendartistički dijalog. Na minimalnoj vertikalnoj sceni zlatnih ljestvi uglavljenih između neba i zemlje umjetnici (glumci, glazbenici, plesači...) povezivat će land art s drugim izvedbenim umjetnostima. .

Što je land art i što predstavlja u svijetu i kod nas danas te mnoge druge zelene teme vezane uz biocentričnost, ekologiju, zelenu praksu, uključujući i kritičku dimenziju naspram globalizacije i sustavnog razaranja okoliša, razmatrat će se na ovome skupu i na budućim događanjima koja ovaj skup tek najavljuje.

POZIVNICA (Link na JPEG)

PROGRAM MSU (Link na PDF)