Završna godišnja izložba na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu tradicionalni je događaj kojim svake godine iznova studenti i diplomanti svih odsjeka ALU predstavljaju svoje najbolje radove nastale tijekom tekuće akademske godine. Značajan opseg radova predstavljen je kroz maštovite izložbene postave, u ambijentu u kojem su i nastajali, pa je prilikom razgledavanja izložbe posjetiteljima omogućeno doživjeti prostor Akademije gdje se oblikuju i rastu naši mladi suvremeni umjetnici. Radovi nastali tijekom akademske godine 2012./2013. izloženi su tako na sve četiri lokacije ALU:

  • Slikarski odsjek, kiparski odsjek, grafički odsjek – Ilica 85
  • Nastavnički odsjek – Jabukovac 10
  • Odsjek za animirani film i nove medije – Zagorska 16 i Ilica 85
  • Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina – Zamenhoffova 14

Kroz prezentaciju studentskih radova predstavljene su sve faze stasanja mladih umjetnika, od početnih vježbi crtanja aktova i portreta neizmjerno značajnih u procesu osvještavanja važnosti promatranja i opažanja, da bi se tijekom kasnijih godina mogli hrabro i nesmetano upustiti u istraživanje medija, okoline i vlastitog unutarnjeg svijeta na jedan vrlo osoban i intiman način donoseći autorske radove duboko prožete originalnošću.

Upravo ovi autorski radovi na izložbi su predstavljeni u okviru klasa cijenjenih profesora Akademije gdje studenti dozrijevaju pod okriljem njihova pedagoškog creda, unutar kojeg otkrivaju, potiču i dovode studenta u komunikaciju s onim nutarnjim, suštinskim stanjem koje treba biti izraženo kroz medij umjetnosti, neumorno ih ohrabrujući u nastojanjima da samostalno prigrle vlastiti izvor kreativnosti. 

U okviru završne godišnje izložbe izloženi su i radovi stranih studenata koji u sklopu programa akademske mobilnosti Erasmus dolaze u Zagreb, gdje pod pedagoškim usmjeravanjem naših profesora imaju priliku u novom okruženju svježih utjecaja razvijati umjetnička nastojanja i dopunjavati znanja stečena u domovini.

Radovi nastaju kroz različite slikarske, grafičke, kiparske tehnike i materijale, različite umjetničke medije, a putem ovih vještih sredstava komunikacije s okolinom i materijaliziranja idejnih sklopova aktivnog promišljanja okruženja, studenti daju osvrt, kritiku, prikaz stanja ili pak donose otisak vlastitog internog bivanja. Putem prezentiranja studentskih radova i otvaranja vrata Akademije javnosti, posjetiocu se pruža dragocjena prilika da iskusi i upije ova nadasve zanimljiva i oplemenjujuća kreativna promišljanja svakodnevice i društvenih kretanja, kao i fascinaciju percipiranjem svijeta i njegove „mehanike“, emocionalnog responsa i intelektualnih konstrukcija.