Smještaj i prehrana

Uz predočenje studentske iskaznice (iksice) studenti imaju pravu na subvencioniranu prehranu u studentskim restoranima. Jedan od restorana smješten je i na ALU  (doručak 9:00 - 11:00, ručak 12:00 - 15:00).

Studenti koji nisu iz Zagreba mogu naći smještaj u studentskim domovima ili ostvariti pravo na subvencionirani smještaj.

Podrobnije informacije o prehrani i smještaju mogu se naći na stranicama Studentskog centra http://www.sczg.unizg.hr/

Prijevoz

Za izdavanje studentske pretplatne karte potrebno je ZET-u podnijeti zahtjev te jednu fotografiju 3x3,5 cm, ne stariju od 6 mjeseci, koju treba ovjeriti pečatom u studentskoj referadi. Zahtjev se može podići na nekom od prodajnih mjesta ZET-a ili skinuti s ove poveznice.

S potvrđenim zahtjevom, osobnom iskaznicom i indeksom iskaznica se podiže u nekoj od ispostava ZET-a. Izrada iskaznice se naplaćuje 30,00 kn.

Dodatne informacije na http://www.zet.hr/default.aspx?id=343

Među studentima je za kretanje po Zagrebu sve popularniji i sustav javnih bicikala. Više o tome na http://www.nextbike.hr/hr/zagreb/

ZET prilagođeni prijevoz za studente s invaliditetom u ak. god. 2022./2023.

Zdravstvena zaštita

Liječnika opće medicine, stomatologa i ginekologa studenti mogu izabrati u tri doma zdravlja u Zagrebu:  DZ Centar, DZ Zapad i DZ Istok, u pravilu prema mjestu stanovanja.

Studenti koji zadrže izabrane liječnike u mjestu stalnog prebivališta, tijekom studija u Zagrebu imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoć.

Preventivnu zdravstvenu zaštitu: sistematski pregled na 1. godini studija, pregled za smještaj u studentski dom, program nastave tjelesne i zdravstvene kulture za studente s kroničnim bolestima, ostvarivanje prava na mirovanje studentskih obveza iz zdravstvenih razloga i prava na jednokrevetnu sobu u studentskom domu, obavljaju specijalisti školske medicine.

Za Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nadležna je liječnica:

specijalistica školske medicine Dr. med. Ana Šesto
DZ Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
tel: 3707 029

parni datumi prije podne
neparni datumi poslije podne.

Program mjera zdravstvene zaštite redovitih studenata za ak. god. 2019./2020. (Link na PDF)

INFORMATOR O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI STUDENATA (Link na PDF)Knjižnice

Učlanjenje u neku od knjižnica u Zagrebu, osim posudbe građe koja nije dostupna u matičnoj knjižnici, pruža i mogućnost korištenja drugih usluga: pristup računalima i internetu, međuknjižnična posudba, rad u čitaonicama, noćni rad (NSK),

Studenti se mogu upisati u Knjižnice Grada Zagreba (http://www.kgz.hr) uz predočenje osobne iskaznice i indeksa. Članska iskaznica omogućuje posudbu u svim jedinicama KGZ-a.

U Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (http://www.nsk.hr) redoviti studenti učlanjuju se na temelju osobne iskaznice, osobnog identifikacijskog broja (OIB) i indeksa.

Knjižnica Filozofskog fakulteta (http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/usluge) druga je po veličini knjižnica u Hrvatskoj. Studenti koji ne studiraju na FF ne mogu posuđivati građu, ali je mogu koristiti u prostorima Knjižnice.

Volontiranje

Volontiranje je sve važniji i traženiji moment u pisanju CV-a. Studenti koji žele volontirati na različitim projektima mogu se prijaviti u Volonterski centar Zagreb (http://www.vcz.hr). Putem Centra mogu aplicirati i za boravak u volonterskim kampovima te na međunarodne volonterske projekte, a Centar izdaje i potvrde o volontiranju.

Volontiranje se nudi u različitim područjima: kulturna događanja, rad s djecom, pomoć starijima i osobama s invaliditetom, prevođenje, zaštita okoliša itd.

Sport

Zagrebački sveučilišni športski savez organizira sportska natjecanja za studente koji studiraju u Zagrebu. Natjecanja se organiziraju u 29 sportova i traju tijekom cijele godine. Zainteresirane ekipe mogu se prijaviti na http://www.zsss.hr

U Zagrebu se organizira i Studentski dan sporta (http://www.dansporta.com), manifestacija koja se održava na različitim lokacijama u centru grada. Mogu se prijaviti manje ekipe za natjecanja (ulični nogomet, košarka, trčanje i sl.) ili pojedinci mogu sudjelovati u prigodnim rekreacijskim aktivnostima (stolni tenis, boks na vreći, mini golf, boćanje …).

Studenti se također mogu prijaviti na Kampusijadu https://kampusijada.wordpress.com/about/ koja se održava na Znanstvenom učilišnom kampusu Borongaj i okušati se u pojedinačnim ili skupnim sportskim natjecanjima (skakanje u vreći, povlačenje užeta i dr.) i drugim manifestacijama.

Studentski poslovi

Studenti mogu ostvariti dodatnu zaradu povremenim poslovima preko Student servisa. Više o prijavi na Student servis i ponuđenim poslovima na http://www.sczg.unizg.hr/student-servis/

Pregled poslova koji se nude moguć je i na http://studentski-poslovi-zagreb.com/

Stranica http://estudent.hr/ ili www.facebook.com/eSTUDENT.hr pruža korisne informacije o radionicama i skupovima koji su usmjereni na stjecanje praktičnih znanja i pripremu za tržište rada (primjerice pisanje CV-a ili izrada projekta). Svake godine organizira se i natjecanje za najbolji dizajn Vizionar te manifestacija Po miseca kulture.

Kulturni život

Zagreb nudi mnoštvo kulturnih sadržaja, a na nekoliko portala mogu se provjeriti dnevna događanja i ponude. Studenti imaju pravo popusta na ulaznice za većinu manifestacija (kazališta, koncerti i dr.), a na mnoge se može pristupiti i besplatno.

Nekoliko portala posvećenih kulturnim događanjima u Zagrebu: