RASPORED termina za motivacijske razgovore u ak. god. 2014/15. (klikni za povećanje)


Radionica CISOK za studente ALU


Motivacijski razgovori

Motivacijski razgovori u studentskoj referadi Akademije

Izlaganje problema s kojima se studenti susreću

Sprava za istiskivanje boja

Student Alen Kasumović koristi spravu

Samostalno istiskivane boja bez pomoći

Psihološko zdravlje studenata - savjetovanje

Izlaganje o psihosocijalnom modelu zdravlja i bolesti

Korisne poveznice:

Portal e-Usmjeravanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje

CISOK - Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri

Radionica CISOK-a za studente ALU

Kreiranje profesionalnog identiteta i povećanje samopouzdanja u svrhu bolje prezentacije poslodavcu

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri Hrvatskog zavoda za zapošljavanje proveo je dana 5.4.2016. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu radionicu za studente.

Tema radionice je bila Kreiranje poslovnog identiteta i povećanje samopouzdanja u svrhu bolje prezentacije poslodavcu za koju su studenti ALU pokazali iznimno veliki interes.

Studenti su doznali kako se samopouzdanje može poboljšati i uvježbavali su samopouzdan stav. Kroz vježbe i predavanje su saznali kako utvrditi i razvijati vlastiti profesionalni identitet u skladu s profesionalnim interesima i vrijednostima radi uspješnijeg prepoznavanja odgovarajućeg posla te kvalitetnijeg prezentiranja poslodavcu. Teme koje su se obrađivale bile su profesionalni identitet, analiza profesionalnih interesa i vrijednosti, prepoznavanje svojih uspjeha te povećanje samopouzdanja. Upitnici koji su se ispunjavali bili su: koliko sam samopouzdan, moji uspjesi, samooprocjena i predstavljanje vještina poslodavcu.

U vezi s pripremom za razgovor s poslodavcem istaknuta su najčešća pitanja i neverbalna komunikacija.

Motivacijski razgovori - Radionice podrške za studente

Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu su tijekom akademske godine 2013./2014. održane  4 radionice podrške za studente ALU pod nazivom Motivacijski razgovori. Opći cilj radionica bio je unaprjeđenje kvalitete studiranja, a neki od specifičnih ciljeva bili su: informiranje, učenje, razmjena iskustva, poticanje motivacije, kreativnosti, uspješnosti, samopoštovanja, zadovoljstvo studiranjem te prepoznavanje i rješavanje problematičnih situacija, odgovorno i djelotvorno ponašanje.  Na radionici je sudjelovalo ukupno 46 studenata. Gosti radionica su bili petero naših nedavno diplomiranih studenta koji su studentima ALU davali podršku iznošenjem svojih neposrednih iskustva tijekom studiranja i završavanja studija na Akademiji, te zapošljavanja nakon diplomiranja.

Studenti su također imali asistenciju i stručno vodstvo vanjskih suradnika kroz aktivnosti kao što su predavanje, diskusija, poučavanje i savjetovanje. Na zadnjoj radionici su studenti upoznati s pojmom svakodnevnog stresa, naučili su strategije suočavanja s stresom, zatim razlikovati objektivne događaje od svojih interpretacija, strategije samopomoći te kako interpretacija nekog događaja može doprinijeti povećanju ili smanjivanju stresa.

Motivacijski razgovori nastavit će se održavati i slijedeće godine, a neke od tema koje možemo najaviti su vezane za motivaciju, komunikaciju, socio-psihološke potrebe, frustracije, odgovorno ponašanje i slično.

Više o provedenim motivacijskim razgovorima tijekom protekle godine na: ovoj poveznici.

Akademska potpora na Akademiji likovnih umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu  pruža studentima mogućnost akademske potpore s ciljem napredovanja i uspješnosti studiranja ponedjeljkom i srijedom u vremenu od 14:00 do 16:00 sati, Ured za pomoć i podršku studentima, Ilica 85. Kontakt: telefon 3711-434, e-mail: romana.djuricic@alu.hr

Kroz akademsku potporu studenti dobivaju asistenciju u vezi prepoznavanja, postavljanja i rješavanja problema kroz individualne ili grupne savjetodavne razgovore.

Studenti mogu potražiti pomoć u slučajevima: 

  • poteškoća u učenju,
  • akademskog pisanja,
  • strahova od neuspjeha prilikom izlazaka na ispite, javnih prezentacija, komunikacijskih poteškoća,
  • nezadovoljstva izborom studija,
  • odluke o mirovanju studentskih obveza,
  • odnosa s kolegama vršnjacima ili profesorima,
  • problematičnih psiho-socijalnih, zdravstvenih i stresnih situacija,
  • ekonomske neizvjesnosti tijekom studiranja i sl. 

Sprava za istiskivanje boja

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu je tijekom akademske godine 2013./2014. započela suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u svrhu unaprjeđenja kvalitete studiranja i  praktične nastave studentu s invaliditetom na Slikarskom odsjeku ALU.

U sklopu projekta je kao rezultat suradnje napravljena sprava za istiskivanje boje, kojom Alen Kasumović, student s invaliditetom na 3. godini preddiplomskog sveučilišnog studija Slikarstvo, može samostalno istiskivati boju, odnosno može koristi bradu da bi na spravi stisnuo poluge koje istiskuju boje iz tuba. Na postolje sprave može se postaviti paleta za miješanje boja, a sprava se vrlo lako čisti i stabilna je. Student Alen ju je već u ljetnom semestru koristio i iznimno je zadovoljan njenom uporabom.

Red. prof. art. Duje Jurić idejni je nositelj projekta, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić suradnik je s FER-a, spravu za istiskivanje boje napravio je konstruktor Marko Cukon, a cjelokupnu koordinaciju organizirala je stručna suradnica za pomoć i podršku studentima preddiplomskog, diplomskog i integriranog studija Romana Đuričić, mag. act. soc.

Psihološko zdravlje studenata - kako možemo pomoći

Na Akademiji je 25. siječnja 2013. održano predavanje „Psihološko zdravlje studenata – kako možemo pomoći“,  na koje su bili pozvani svi zaposlenici Akademije. Predavanje je održala red. prof. Nataša Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u sklopu suradnje naših ustanova. Bio je to značajan i koristan doprinos edukaciji zaposlenika s ciljem poboljšanja kvalitete studiranja na ALU.

Predavanje u PDF-u.

IPA projekt StuDiSupport – prezentacije

Prezentacije Sveučilišta u Zagrebu sa Završne konferencije IPA projekta StuDiSupport kao i materijali s održanih radionica za sveučilišno osoblje provedenih tijekom projekta dostupni su na sljedećem linku:

http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/centar-za-savjetovanje-i-podrsku-studentima/podrska-sveucilisnom-osoblju/ipa-projekt-studisupport/