Davor Dmitrović: Dođe tako čovjeku

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje prve samostalne izložbe Davora Dmitrovića pod nazivom Dođe tako čovjeku koje će se održati u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine u 19 h u Galeriji Šira, Preradovićeva 13 u Zagrebu.

“Ovaj ciklus radova bavi se fenomenom dualizma, kako u pojavama i ljudima u životu, tako i u umjetničkom radu, odnosno u monokromu. U radovima pokušavam stvoriti autentičan osjećaj dualnosti  (svjetlo – tama, dubina – plošnost, mirovanje – kretanje …) i  promatrača suočiti s tim fenomenom na način na koji ga doživljavam. Sekundarna zadaća mojih radova je da djeluju kao svojevrsni katalizator promjene ponašanja promatrača. Te ciljeve i ideje najuspješnije realiziram kroz monokromne radove koji svojim refleksijama kriju dio površine, dok se drugi dio slike eksponencijalno naglašava. Time se gledatelj postavlja u ulogu tragača za ‘potpunim’, apsolutnim sadržajem. Na taj način površina koja isprva izgleda sasvim nadohvat oka, postaje neuhvatljivi i eluzivni fenomen primoravajući tragača da naposljetku odustane od svog nauma i prihvati kao cjelinu ova suprotstavljena dva elementa (koji se mogu višestruko tumačiti) suprotnih vrijednosti.

Radovi koje stvaram imaju dvije ključne funkcije: to su mostovi pomoću kojih prelazimo iz jedne krajnosti u drugu, te su također mjesta na kojima se krajnosti susreću. Oni su ovdje da ukažu na zajednicu dvaju polova te ih upravo na tom mjestu sastanka pokušavaju pomiriti.

Naime, u razradi teme dualizma smatram da je od velikog značaja konkretno mjesto sastanka dva različita fenomena. Išao bih tako daleko da kažem – dva različita bića.

Ako postoji svjetlo, automatski potvrđujemo da svjetlo ne postoji, odnosno potvrđujemo postojanje tame. Gdje je ona granica svjetla i tame, te koja je to točka koja ih održava u odnosu u kojem jesu? “

Davor Dmitrović

Predgovor Borisa Kvaternika: NEBESKA PISMA (Link na PDF)

Davor Dmitrović rođen je 1989. godine u Virovitici. Nakon završetka Grafičke škole u Zagrebu upisuje studij filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon tri godine studija, 2014. godine, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Grafički odsjek. Godine 2017. provodi semestar na Umjetničkoj akademiji Latvije u Rigi. Nakon završenog preddiplomskog studija grafike, upisuje diplomski studij u klasi izv.prof.art. Josipa Baće. Tijekom studija dva puta prima pohvalu Akademijskog vijeća. Dodijeljena mu je stipendija doktorskog studija na China Art Academy u Hangzhou, s početkom u rujnu 2019. godine. Izlagao je na petnaest grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih su značajnje: Graphics open 2 (Budimpešta), 2nd International Triennial of Drawing (Katowice), 4. međunarodni trijenale autoportreta (Samobor, Galerija Prica), Venientes (Zagreb, Galerija Šira), Nesvrstani (Zagreb, Lauba), 1st International Symposium of Lithography (Lublin), Plati i nosi (Zagreb, Dom HDLU, dobitnik nagrade za najbolji rad), Nesvrstani 2  (Zagreb, Lauba). Ovo mu je prva samostalna izložba.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 16-20 h, subotom: 11-16 h) do 27. lipnja 2019. godine.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

DEPLIJAN (Link na PDF)