Printanje zelene budućnosti kreativnih industrija

Otvorene prijave na natječaj „Printanje zelene budućnosti kreativnih industrija“

Otvorene su prijave na natječaj „Printanje zelene budućnosti kreativnih industrija“ čiji je cilj potaknuti studente, mlade umjetnike i kreativce na stvaranje okolišnih i društveno održivih projekata u segmentu upcyclinga, downcyclinga i recyclinga.

Natječaj zajednički organiziraju Sveučilište VERN', Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a na današnjoj konferenciji za medije istaknuto je da se ovim putem želi utjecati i na dinamičniji razvoj kreativnih industrija u Hrvatskoj.

„Hrvatska ima puno prostora za razvoj kreativnih industrija, uspješne umjetnike, dizajnere i kreativce i šteta bi bilo ne iskoristiti taj potencijal. Zadnji podaci iz prošle godine pokazuju da udio kreativnih i kulturnih industrija u BDP-u Hrvatske iznosi 3,1%, dok je europski prosjek 4,4%, a na globalnoj razini ove industrije imaju udjel od 6,1% u ukupnom BDP-u. Globalni prvaci kreativnih industrija su azijske zemlje, prvenstveno zbog informatičkih tehnologija i mode odnosno proizvodnje odjeće, dok su članice Europske unije na drugom, a Sjedinjene Američke Države na trećem mjestu po razvoju kreativnih industrija“, istaknula je na konferenciji doc. dr. sc. Mirela Holy sa Sveučilišta VERN' pojašnjavajući razloge pokretanja ove inicijative.

„Osim ekološke komponente, mi ovim natječajem želimo poticati i društvenu komponentu održivosti, odnosno razmatrati na koji način kao dizajneri ili umjetnici utječemo na kreiranje novog društva. Održivost se temelji na tome da o sadržaju kojeg kreiramo, bez obzira je li to digitalni content ili bilo kakva komunikacija prema van, razmišljamo na način koliko on utječe na vrijednosti u društvu i da u našem djelovanju trebamo na prvo mjesto staviti čovjeka. To otvara cijeli dijapazon različitih tema koje natjecatelji mogu obrađivati“, objasnila je doc. art. Izvorka Jurić s  Arhitektonskog fakulteta.

Izv. prof. art. Danko Friščić s Akademije likovnih umjetnosti je dodao da je „najveća vrijednost kreativnih industrija činjenica da one eksploatiraju ideje, a ne resurse i pridonose smanjenju tzv. karbonskog otiska“.

Natječaj je otvoren za studente svih struka koje spadaju u kreativne industrije, zatim mlade stručnjake iz područja kreativnih industrija i dizajnere, do 30 godina starosti. Budući da su primarni fokus natječaja vizualne kreativne industrije, svi budući i sadašnji dizajneri u području producta, mode, interijera, digitalnih tehnologija, printa, filma, itd. mogu prijaviti svoje radove na natječaj najkasnije do 26. lipnja 2023.

Radovi će biti predstavljeni na izložbi „Ozelenjavanje zelenih industrija“, koja će se održati u okviru međunarodne znanstvene konferencije „Creative Future Insights – Creativity 360°“ u rujnu ove godine, a autor najboljeg rada će osvojiti 3D printer.

Detaljnije informacije o natječaju i prijavama dostupne su na internetskoj stranici: www.creativefutureinsights.vern.hr

OBJAVA ZA MEDIJE (Link na PDF)