Skulptura u online formatu (novi ciklus)

Skulptura u online formatu (novi ciklus)

Poziv na novi ciklus susreta srijedom i petkom od 28. svibnja do 11. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati preko platforme Zoom

SKULPTURA U ONLINE FORMATU / 𝘝𝘰𝘥𝘪𝘤̌𝘪 𝘻𝘢 𝘱𝘰𝘬𝘳𝘦𝘵𝘢𝘯𝘫𝘦 

𝘝𝘰𝘥𝘪𝘤̌𝘪 𝘻𝘢 𝘱𝘰𝘬𝘳𝘦𝘵𝘢𝘯𝘫𝘦 projekt je akademske kiparice Marine Bauer u suradnji s plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović usmjeren na tjelesni doživljaj radova i aktivnu ulogu publike, a osnova projekta su iskustveni online susreti Bodily Encounters. 

Uz upute i vođenje autorica sudionici u vlastitom domu (re)kreiraju i doživljavaju radove te komentiraju doživljeno u grupnom vođenom razgovoru. 

Fotografije i video zapisi nastalih situacija i radova, citati iz razgovora sa sudionicima te osvrt povjesničarke umjetnosti i kustosice Jasmine Fučkan, bit će objedinjeni u dokumentacijskoj izložbi na web stranici www.marinabauer.com u lipnju ove godine.

𝗔𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗮 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁𝗮 𝗶 𝗿𝗮𝗱𝗼𝘃𝗮: Marina Bauer

𝗔𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗶 𝘃𝗼𝗱𝗶𝘁𝗲𝗹𝗷𝗶𝗰𝗲 𝗶𝘀𝗸𝘂𝘀𝘁𝘃𝗲𝗻𝗶𝗵 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝘀𝘂𝘀𝗿𝗲𝘁𝗮: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović

Termini susreta:

srijedom i petkom od 28. svibnja do 11. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati preko platforme Zoom.

Sudjelovati se može na pojedinačnom ili na više susreta. Prisustvovati može i više ukućana zajedno, a sudjelovati mogu i djeca s roditeljima.

Prijave na e-mail: 𝗺𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝗯𝗮𝘂@𝘆𝗮𝗵𝗼𝗼.𝗰𝗼𝗺 (broj sudionika je ograničen)

Više o susretima https://www.facebook.com/sculpture.in.the.online.format

NAPOMENA

Svi susreti zahtijevaju kretanje i prostor pa treba računati na korištenje cijele prostorije iz koje se uključujete. Preporučeno je obući ugodnu odjeću. Susreti traju oko sat i pol i za neke treba unaprijed nabaviti materijal što je podrobnije navedeno u opisu pojedinih susreta.

SUSRET 1 / Predjeli

petak 28. svibnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Uz minimalnu intervenciju, u prostoru u kojem svakodnevno boravimo nastaju posve novi prostorni odnosi, novi predjeli koji generiraju nove načine shvaćanja i kretanja. Koristeći papirnatu ljepljivu traku (pik traku) ili špagu istražit ćemo trodimenzionalnost svog prostora i markirati različite smjerove i ravnine u njemu.

vode: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović potrebni materijal: pik (krep) traka ili bilo koja vrsta špage, deblje vune i sl.

SUSRET 2 / Impregnirana strahom

srijeda 2. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Kako je osjećati strah? Kako prepričati strah? Kako vizualizirati strah? Kako suosjećati s onima u strahu? Koristeći prednosti online susreta od kuće moguće je da svatko za sebe, u vlastitoj kupaonici, iskusi ovaj performativni rad kaširanja vlastitog tijela.

vodi: Marina Bauer potrebni materijal: papir za pečenje, bjelanjci ili GLATKO BIJELO brašno, zdjela, kist

SUSRET 3 / Zapis pokreta

petak 4. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Iskustvo vlastitog tijela i pokreta prenosimo u oblikovanje figure od aluminijske folije. Pokret zapisan u foliji zatim ponovno iščitavamo.

vode: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović potrebni materijal: alu folija za kućanstvo, svjećice, čačkalice

SUSRET 4 / Stajališta

srijeda 9. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Ovaj propozicijski rad bavi se istraživanjem prostora tijelom. Nova stajališta omogućuju nove perspektive, promjenu uhodanih obrazaca, nova gledišta i nova shvaćanja.

vodi: Marina Bauer

SUSRET 5 / Taktilna kompozicija

petak 11. lipnja 2021. od 18:30 do 20:00 sati

Ako ukinemo dominaciju vida iskrsnut će neosviješteni svijet hladnih, oblih, teških, mekih, sićušnih, oštrih, šupljih i glatkih stvari.

Kako baratamo s njima? Što nam govore? Koje su nam drage? I kojim redom?

vode: Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović

VIŠE O PROJEKTU

U formatu vođenih online susreta, rad je usmjeren na ponovno uspostavljanje osjećaja utjelovljenosti i povezanosti sa sobom, okolinom i drugima. Sudionici zajednički kreiraju fizičko iskustvo rada izoštravajući percepciju, usmjeravajući pažnju na tijelo, dodir i pokret kroz prepoznavanje i preoblikovanje skulpturalnih svojstava stvari i prostora stana, te osvještavanje fizičkih odnosa i vlastitog tijela.

Nedostatak fizičkog kontakta, dugotrajan boravak u istom prostoru i nemogućnost putovanja osiromašili su naše iskustvo i umrtvili pažnju uzrokujući sve češća stanja zbunjenosti i smušenosti, takozvani brainfog. Osuđeni na online komunikaciju pomalo gubimo osjećaj realnosti i stvarne prisutnosti, a pod pritiskom pandemijske tjeskobe nestaje zaigranosti koja rasterećuje i razvija optimizam. Kroz usmjeravanje percepcije, kreiranje novih "krajolika", promjenu vizura i uspostavljanje fizičkih odnosa, stvara se osjećaj prisutnosti, povezanosti i razigranosti.

Susreti na različite načine afirmiraju neke osnovne pojmove u kiparstvu kao što su trodimenzionalnost, tijelo, prostor, taktilnost, ambijent, performans, objekt te generiraju novo iskustvo u ograničenom i poznatom okruženju svog doma.

Autorica koncepta je akademska kiparica Marina Bauer, a radovi i online iskustveni susreti nastali su u suradnji s plesnom umjetnicom i somatskom praktičarkom Zrinkom Šimičić Mihanović.

Fotografije i video zapisi nastalih situacija i radova, citati iz razgovora sa sudionicima te osvrt povjesničarke umjetnosti i kustosice Jasmine Fučkan, bit će objedinjeni u dokumentacijskoj izložbi na web stranici www.marinabauer.com u lipnju ove godine.

Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija RH.

VIŠE O AUTORICAMA

Marina Bauer (Zagreb, 1972.), vizualna umjetnica - akademska kiparica

Diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njen umjetnički rad karakterizira dosljednost u razvijanju metoda kinestetičkog i taktilnog doživljaja umjetničkog djela te odmak od pitanja formalnog oblikovanja objekta prema oblikovanju odgovarajućih metoda za komunikaciju s posjetiteljem (Sjećanja I i II, 2003./04., Introverti, 2014., Izvedba koja se dira 2019., Prekapanja, 2019.). Pažljivo gradi kinestetički doživljaj kod posjetitelja (Sam/a sa sobom, 2016., Mjesto, 2017.), a temom taktilnosti i utjelovljenog iskustva bavi se i u svom doktorskom istraživanju. Od 2002. do 2016. godine predaje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Kiparskom i Nastavničkom odsjeku, a od 2016., kao vanjska suradnica, predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, te je u sklopu umjetničkih simpozija izvela i trajno postavila nekoliko javnih ambijentalnih instalacija. Uvrštena je u izložbu Suvremeno hrvatsko kiparstvo u organizaciji Ministarstva kulture koja je predstavljena u više europskih gradova (2009. - 2011.). Članica je HDLU-a, HZSU-a te koordinatorica za Hrvatsku europske mreže Sculpture Network.

Zrinka Šimičić Mihanović (Zagreb, 1978.), plesna umjetnica i somatska praktičarka

Certificirana je analitičarka pokreta – somatska praktičarka (CMA-SP), edukatorica razvojnog (IDME) i somatskog pokreta (SME). Nakon što je kao plesačica niz godina surađivala s koreografima i vizualnim umjetnicima, usmjerava se prema autorskom radu i umjetničkom istraživanju koji su uvelike obilježeni suradnjom s umjetnicima iz drugih medija. Autorica je i koautorica petnaestak predstava i radova in situ nastalih od 2009. do danas: Dobra voda (2020., Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu), Što nastaje? Izvedba koja se dira (2019., Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu), cruel, cruel nature (2018.), Nestajanja (2016.), a2 (2015., 28. Muzički biennale Zagreb), Indigo (2014.), Po stepenicama, iza vrata, kroz prozor… (2013.), Pokret Mislim Okret (2013.), Trag/Trace/Spur (2012.), Titraji (2012.), 7 tišina za 7 dana (2011.), Moveranje (2009.), Sobe (2007., Kula Lotrščak, Zagreb), U prolazu (2003., Gliptoteka HAZU, Zagreb) te predstava za djecu Ja pa ti pa mi: Stranci i Sadi gradi (2016.-2018.) Pokretačica je i umjetnička suvoditeljica međunarodnog festivala improvizacije Improspekcije, pokrenutog 2007., te inicijatorica regionalne platforme SomaHut koja okuplja umjetnike i stručnjake iz različitih polja oko interesa za somatski rad. Suosnivačica je umjetničke organizacije Multimedijalna koliba. Predaje na Odsjeku plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te na Poslijediplomskom specijalističkim studiju kreativne terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Educira se kroz programe Škole za Body -Mind Centering® te Laban/Bartenieff & Somatic Studies International. Diplomirala je Povijest umjetnosti i Francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

SKULPTURA U ONLINE FORMATU / Vodiči za pokretanje (Link na PDF)