Zbirka časopisa

Trenutno smo pretplaćeni na sljedeće strane časopise:

 • Kunstforum
 • Artforum
 • Sculpture
 • Frieze
 • Modern Painters
 • Printmaking Today

Dostupna su i zadnja godišta časopisa ArtPress, Art, Novum, Animation magazine, Medal, Passage i dr.

Domaći časopisi:

 • Kontura
 • Petnaest dana
 • Život umjetnosti
 • Vijenac
 • Muzeologija
 • Informatica Museologica

Knjižnica u svom fondu posjeduje neke brojeve i godišta starih časopisa koji su vrijedan izvor informacija za studij povijesti umjetnosti, primjerice: The Studio, Archiv fur Buchgewerbe und Graphik, L' Oeil, Le Dessin, Art & Décoration, L'Architecture d'Aujourd'hui (AA) itd.

Baze podataka

Baze su zbirke elektroničkih časopisa i knjiga. Neke donose sažetke, a neke cjelovite tekstove relevantnih znanstvenih članaka ili čitavih publikacija.

Popis i prikaz svih baza možete naći na: http://baze.nsk.hr/ .

Bazama se može slobodno pristupiti sa svih računala u okviru ustanove, a s osobnog računala uz prijavu korisničkog imena i lozinke u sustavu AAI@EduHr.

Baze se mogu jednostavno pretraživati upisivanjem pojma koji vas zanima. Na ovome linku možete pročitati osnovne upute, objašnjenja i primjere za lakšu pretragu baza:

KAKO PRETRAŽIVATI BAZE PODATAKA

 

Preporučujemo sljedeće baze:

JSTOR: Baza koja sadrži vrlo velik izbor časopisa i tekstova s umjetničkog i srodnih područja. Mogu se naći arhivski ili tekući brojevi časopisa (October; Afterall: A Journal of Art, Contex and Enquiry; Visual Arts Research, Art in Print, Art Education, Art Journal, Oxford Art Journal itd.), te mnoge knjige i tekstovi.

http://www.jstor.org/subjects

Academic Video Online (AVON) je zbirka s više od 70 000 audiovizualnih i tekstualnih zapisa koji obuhvaćaju širok raspon znanstvenih područja i tema, a sastoji se od (dokumentarnih) filmova, prezentacija, predavanja i sličnih sadržaja.

https://video.alexanderstreet.com/channel/film-platform


Cambridge Core zbirka donosi:

 1. Cambridge e-knjige – Knjige i udžbenici dostupni poglavito u sklopu zbirki Cambridge Companions i Cambridge Histories,

  Cambridge Companions sastoji se od niza eseja vodećih stručnjaka s osvrtima na svjetski poznate književnike, umjetnike, filozofe, teme i povijesna razdoboblja.

  Cambridge Histories sastoji se od naslova koji obuhvaćaju kulturnu povijest, književnost, filozofiju, religijske studije, glazbu i druge vrste umjetnosti.

 2. Cambridge Journals – Više od 380 recenziranih znanstvenih časopisa s raznih područja

  https://www.cambridge.org/core/

Oxford Journals je zbirka znanstvenih časopisa s člancima dostupnima u cjelovitom tekstu koji pokrivaju područja humanističkih i društvenih znanosti u okviru zbirke Humanities and Social Sciences.

https://academic.oup.com/journals?login=true

HRČAK: Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske, primjerice Radovi Instituta za povijest umjetnosti, Rad HAZU, Art bulletin (HAZU), Kvartal, Peristil, Portal i dr.

http://hrcak.srce.hr/

 

Mrežne stranice

Preporučene stranice koje donose filmove o umjetnicima, članke, knjige i čitave digitalizirane zbirke.:

Stranice koje prate suvremenu umjetničku produkciju i događanja:

Preporuka za domaće stranice posvećene kulturi: